Brüsszel;jogállamiság;

Paul Lendvai: A magyar és lengyel kihívás létválságba taszíthatja az EU-t

A földrész politikai együttműködését érte merész támadás.

A jobboldali-nacionalista lengyel kormánypárt, Orbán Viktor azonnali hangos támogatását élvezve az EU egyik alapelvét, a közösségi jog elsőbbségét vonta kétségbe, ám ily módon az egész unió jövője forog kockán – írja heti kommentárjában Paul Lendvai. A felháborodott brüsszeli reakció, illetve a lengyel civil társadalom felzúdulása mutatja, hogy itt valójában nem elvont „európai értékekről” van szó. A földrész politikai együttműködését érte merész támadás, a mozgató erők, az olyan autokraták, mint Kaczynski és Orbán szabad kezet akarnak maguknak a jogállam teljes felszámolásához.

Az új mechanizmus értelmében meg lehet vonni a támogatásokat, ha egyes kormányok nem tesznek eleget a Bizottság követeléseinek, illetve az EUB ítéleteinek a jogállam és a korrupció elleni harc ügyében.

A szerző idézi Jan-Werner Müllert, a princetoni politológust, aki szerint teljesen alaptalan a félelem, mármint hogy a szankciók átfordítanák a magyar és lengyel közhangulatot. A brüsszeli pénzek pedig amúgy is a csókosoknál kötnek ki, legalábbis az orbáni kleptokráciában.

A magyar és lengyel kihívás létválságba taszíthatja az EU-t. A magyar politikus már csak Jansa és Babis maradt meg barátnak, de a Brüsszellel szembeni irányvonal nehezen kézben tartható mozgásba megy át. Az utóbbi évek tapasztalatai ugyanakkor azt igazolják, hogy itt már felesleges minden közös frázis a párbeszédkészségről, tettek kellenek. Az osztrák kormányválság is azt tanúsítja, mennyire fontos a független jogállam, önálló ügyészséggel és bíróságokkal.