háziorvosok;Operatív Törzs;

2021-10-15 08:41:13

Tiltakoznak a háziorvosok az operatív törzs döntése ellen

Az operatív törzs arra utasította a háziorvosokat, hogy jövő héttől rendelőikben teszteljék a COVID-gyanús betegeket. Mindehhez kapnak tesztet, plexi arcvédőt. Az érintettek szerint az utasításban leírtak veszélyeztetik az ellátók és a normál rendelésre érkező pácienseik egészségét.

Aláírásokat gyűjtenek a háziorvosok, miután az operatív törzs elrendelte, hogy a felső légúti tünetekkel orvoshoz fordulók mindegyikénél végezzék el az antigén gyorstesztet a rendelőjükben. Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília és György István államtitkár által jegyzett levélben az utasítást azzal indokolják, hogy az Nemzeti Népegészségügyi Központban elvégzett nem reprezentatív - mindössze 50 mintás – vizsgálat szerint többnyire a náthát okozó rhinovírusok és kisebb parainfluenzát okozó vírusok cirkulálnak. A delta-variáns terjedésével viszont számítani kell a covid-fertőzések számának növekedésével. „Mindezek miatt fontos, hogy lehetőleg már az első orvos-beteg találkozásnál minél pontosabb diagnózis legyen a koronavírus-fertőzés igazolására" - írják. A minap kiadott utasítás szerint a háziorvosoknak a jövő héttől kellene kezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését, amelyhez teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt biztosítanak a számukra.

Az aláírást kezdeményezők szerint viszont a feladathoz se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek. Mint azt a felhívásukban írják: az utasítás hibás és a betegbiztonsági okból is kivitelezhetetlen. „A háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére. A biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll szabályok betartásához pedig egy plexi arcvédő nem nyújt kellő védelmet. A járványügyi szabályok szerint ezeket a vizsgálatokat komplett védőruházatban lehetne csak elvégezniük, ám rendelés közben nincs idő arra, hogy az orvos akár napjában többször szabályosan beöltözzön, levetkőzzön és mellette párhuzamosan végezze a betegellátást, oltson a covid és az influenza ellen.

A járványügyi protokoll azt is előírja, hogy amennyiben pozitív mintát találnak, akkor ezt követően el kellene végezniük a rendelő, a váró teljes fertőtlenítését. Azaz mindehhez ki kellene üríteni a rendelőt, ám ezzel ellehetetlenül a többi, más panasszal jelentkező betegek ellátása.

Szerintük az sem helyes, ha a váróban, a rendelőben keverednek a potenciálisan fertőző betegek, az egyéb panaszokkal jelentkezőkkel vagy akár egészséges, védőoltás beadására érkezőkkel. „Nem tisztázott az utasítás alapján mi történik azokkal a személyekkel, akik légúti panaszokkal jelentkeznek és az elvégzett gyorsteszt negatív eredményt ad. Ebben az esetben az érvényes eljárásrend szerint PCR vizsgálat elvégzése szükséges, amelyre az alapellátó praxisokban nincs lehetőség, csak az eddig megszokott eljárásrend szerint.”

Megjegyzik: noha a betegellátásban dolgozók biztosan részesültek legalább egy komplett oltási sorozatban, ez nem jelenti azt, hogy 100 százalékosan védettek a fertőzéssel szemben. Így ez a feladat jelentősen veszélyezteti az alapellátók és a hozzájuk érkezők, köztük a szűrésen, oltáson megjelentek egészségét. Sőt – hangsúlyozzák - az ellátó személyzet megbetegedése esetén magát az alapellátást ellehetetleníti.

Végül arra kérik az aláírást gyűjtők az operatív törzset, hogy a tesztelések az eddig bejáratott rend szerint történjenek a jövőben is. Azaz, hogy légúti panaszokkal a betegek továbbra is előzetesen egyeztessenek telefonon a háziorvossal arról, hogy tünetei alapján mi legyen a teendő. Azaz a gyanús betegeket még azelőtt próbálják meg kiszűrni mielőtt bármilyen közösségbe mennének. Ezzel ugyanis jelentősen mérsékelhető a kockázat, hogy a rendelőben potenciális covid-fertőzöttek együtt várakozzanak a még nem fertőzött páciensekkel. Megjegyzik: az OMSZ által végzett tesztelések viszonylag olajozottan működnek, inkább annak további egyszerűsítése lenne a kívánatos – írják a kiáltványban.

Lapunk úgy tudja: péntek éjfélig gyűjtik az aláírásokat a háziorvosok és szombat reggel továbbítják az operatív törzsnek.