maszk;Karácsony Gergely;

Maszkviselésre kérik a közösségi járműveken utazókat

Nem lesz kötelező a maszkhasználat a BKV-járatain, de a városvezetés erősen ajánlja a viselését. A fővárosi fenntartású idősotthonokban viszont tovább szigorítanak.

Hetek óta aggodalommal követjük a járványhelyzet alakulását. Tavaly ilyenkor hasonlóak voltak a számok, de akkor kötelező volt a maszkviselés. Az idén azonban hiába kértük ezt a kormánytól. Pintér Sándor belügyminiszter úrnak küldött levelemre mindössze annyi válasz érkezett, hogy vizsgálódnak. A fővárosi önkormányzat így továbbra sem rendelkezik azokkal a jogosítványokkal, amelyek lehetővé tennék a maszkviselés előírását például a közösségi közlekedési járműveken. A buszok, villamosok és a metrókocsik továbbra sem veszélyes hely, de a városvezetés mégis azt ajánlja a szerencsére újra növekvő létszámú utazóközönségnek, hogy viseljen maszkot. A kormánytól pedig továbbra is arra kérjük, hogy zárt térben tegye ezt kötelezővé – jelentette be ma délutáni sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester.

Ahogy azt a Népszava ma megírta: az augusztus vége óta hetente ülésező Fővárosi Operatív Törzs keddi megbeszélésén döntött a járványügyi korlátozások további szigorításáról. Egyelőre nem vezettek be látogatási tilalmat a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben, jellemzően idősotthonokban, de korlátozták a kijárást. November másodikától csak családlátogatásra mehetnek el az otthonokban élők, visszatértük után pedig minden esetben izolációs szobába kerülnek, ahonnan negatív teszt birtokában költözhetnek vissza a szobájukba. Az idősotthonokban élők ugyan kivétel nélkül két, illetve három oltást kaptak, ám ennek ellenére hordozhatják a vírust, a városvezetés pedig mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy a vírus ismét bekerüljön az intézményekbe és ott elterjedjen. A látogatás a korábban bevezetett szabályok szerint csak „érintésmentes” formában történhet. Így jó idő esetén a szabadban megfelelő távolságtartás mellett, illetve az épületen belül plexifalon keresztül bonyolítható a rokonvizit. Ágyban fekvő betegek csak maszkkal látogathatók.

A fővárosi önkormányzat két óvodájában a dolgozók és a szülők számára is kötelező lesz a maszkhasználat, ahogy azt néhány kerületben már előírták. A Városházán már korábban szigorítottak a maszkviselési protokollon: a látogatóknak és az értekezleteken kötelezővé tették a használatát.