India;megfigyelés;Pegasus;

2021-10-27 16:44:05

Vizsgálatot rendelt el a Pegasus bevetésével kapcsolatban az indiai Legfelsőbb Bíróság

George Orwell 1984 című könyvének egyik idézetével kezdődik a határozat, melyben bírálták a kormányt, amiért az nem hajlandó információkat szolgáltatni az üggyel kapcsolatban.

- írja a Guardian.

A szerdai döntés értelmében egy független bizottságot állítanak fel annak megállapítására, hogy az indiai állam használta-e, és ha igen, akkor hogyan használta az izraeli fejlesztésű kémprogramot.

A végzés azokra a beadványokra adott választ, melyeket több indiai újságíró és aktivista nyújtott be. Köztük voltak azok, akikről korábban kiderült, hogy a Pegasus potenciális célpontjai lehettek. A kiszivárgott lista arra utalt, hogy a kormány használta az eszközt - ugyanakkor Delhi kategorikusan tagadta a vádakat. A bizottság három kiberbiztonsági szakértőből áll majd, munkájukat pedig egy nyugalmazott legfelsőbb bírósági bíró felügyeli. Két hónapon belül benyújtják jelentésüket.   

- fogalmaznak.  

A most felállított szakértői csoport széles jogosítványokkal rendelkezik: tanúkat idézhet be, dokumentumokat kérhet be, valamint negatívumokat fogalmazhat meg azokkal szemben, akik nem működnek velük együtt. Egyébként a kabinet korábban felajánlotta, hogy felállít egy saját szakértői testületet, ezt az elképzelést azonban a bíróság elutasította. Állsáfoglalásuk szerint nem lehet megengedni azt, hogy válogatás nélkül kémkedjenek egyesek után, mert ez "elrettentő" hatással lehet a szólás- és sajtószabadságra.

Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy minden jel szerint a magyar kormány is alkalmazta a Pegasus nevű izraeli kiberfegyvert - azonban a kabinet tagjai hallgatnak minderről. Legutóbb Orbán Viktort kérdezték hétfőn a Parlamentben, aki azt hangoztatta, minden megfigyelést törvényesen végeznek. Az igazságügyi miniszter szerdai bizottsági beszámolójában is azt hangoztatta, hogy mindent elmondott - ugyanakkor Varga Judit mindvégig hárított és soha sem ismerte el a kémprogram bevetését.