Budapest;kastély;Baranyi Krisztina;

2021-11-02 07:00:00

Milliárdos kastélyvita: "a fővárosnak nincs valódi mozgástere"

Ferencváros polgármestere szerint Budapest féláron adna át egy ingatlant a Semmelweis Egyetemnek. A városvezetés szerint nincs választásuk.

A fővárosi önkormányzat szégyenletesen alacsony áron kótyavetyéli el a 3000 négyzetméteres Knézich utcai kastélyt, az üzlet érdekében átszabja a fővárosi idősellátást és semmibe veszi a kerület érdekeit – így indokolta hétvégi Facebook-posztjában Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere, hogy fővárosi Fidesz-frakcióval karöltve miért nem szavazta meg a múlt héten az erről szóló előterjesztést.

Hétvégi posztjában azt írta, hogy az előterjesztés köszönőviszonyban sincs a fővárosi idősügyi stratégiában meghatározott célokkal. Ehelyett a főváros nyilatkozatot tesz arról, hogy eladja a nyár végétől vagyonkezelő alapítvány formában működő Semmelweis Egyetemnek a Knézich utcai idősek otthonát.

Ráadásul ezt úgy tenné, hogy az egyetem egyelőre nem is tud fizetni, de ígéretet tesz arra, hogyha megvan a pénz, akkor „mindenképpen mennek az öregek”. A polgármester szerint az egyetem szégyentelenül alacsony áron kapja meg az idősotthont befogadó kastélyt, amely belvárosi épületeknél ritkaságszámba menően nagy parkkal rendelkezik. A nettó 2500 négyzetméteres ingatlan Baranyi szerint minimum 2,5 milliárd forintot ér, de semmiképpen sem ugyanannyit, mint az ingatlanért kapott pénzből venni kívánt celldömölki munkásszálló. Azt is sérelmezi, hogy a főváros egy olyan projektet támogat, amelynek eredményeként növekszik a kerületben a parkolási káosz és csökken a zöldfelület.

– Az ingatlan átadásáról még az előző városvezetés alatt kezdődtek el tárgyalások a Semmelweis Egyetemmel – válaszolta a Népszava kérdésére Kiss Ambrus Budapest pénzügyekért felelő főpolgármester-helyettese. A projekthez a kormány biztosítja a forrást, ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő rendelte meg az értékbecslést, amely alapján nettó 486 millió forint lett volna a vételár. Ezt még a Tarlós István vezette önkormányzat sem fogadta el. A központ létrehozásáról szóló kormányhatározatban már 952 millió forint szerepelt, amit az új városvezetésnek sikerült egymilliárd forint fölé tornásznia. A mostani nyilatkozatban hivatalosan rögzíthették, hogy az ingatlant ezen a magasabb áron adják át. Az egyetem is sürgette a nyilatkozat kiadását, mivel a közbeszerzési eljárásokhoz szükségük van a tulajdonosi hozzájárulásokra.

– A fővárosnak nincs valódi mozgástere az ügyben, hiszen a kormány már korábban döntött az egyetemi projektről. Sajnálatos, hogy a kerület vezetése nem jelezte még a közgyűlés előtt, hogy nem támogatják az egyetemi projektet – tette hozzá Kiss Ambrus.

Arra a felvetésre, hogy miért nem Budapesten vásárolnak ingatlant a Knézich utcából kiszorultak elhelyezéséhez, azt válaszolta: egyetlen kerületi önkormányzat sem jelezte korábban, hogy lenne erre alkalmas épülete, Tarlósék is új otthont építettek volna. A pályázatra beérkezett celldömölki ajánlattal kapcsolatban azt mondta, hogy elbíráláskor nem lehet szempont az ajánlattevő cég tulajdonosának közéleti szerepvállalása. Mint emlékezetes, Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a közgyűlési vitában azt mondta, hogy a celldömölki épületet birtokló Cell-Bahnbau Kft. jelenlegi tulajdonosa Söptei Józsefné, a város egyik szocialista alpolgármestere. (Söptei korábban valóban MSZP-színekben töltötte be a posztot, de ma két egyesület jelöltjeként látja el közfeladatát.) A Népszava információi szerint nem kizárt, hogy a celldömölki üzlettől visszalép a főváros. Nagy kérdés, hogy akkor mi lesz a Knézich utcai otthon lakóival.