Finnország;egyenlőség;

Finnországban nyilvánossá válhat mindenki fizetése, a szakszervezetek nem örülnek neki

Az észak-európai ország vezetése egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely lehetővé tenné a munkavállalónak, hogy megtudják egymásról, ki mennyit keres.

A Reuters cikke szerint a korábban mindenkinek alapjövedelmet biztosítani kínáló ország újabb szokatlan tervvel állt elő: egy adott munkahelyen belül, ha valaki úgy érzi, hogy diszkrimináció éri a bérezés tekintetében, akkor megnézheti, hogy kollégái mennyit keresnek.

„A kormányprogram központi eleme az indokolatlan bérszakadékok felszámolása” – mondta Thomas Blomqvist esélyegyenlőségi miniszter, aki reméli, még a 2023-as parlamenti választások előtt sikerül elfogadtatni a javaslatot.

A törvényjavaslat nem nyerte el mindenki tetszését. A munkavállalói szakszervezetek és a legnagyobb munkaadói szervezetek is bírálták a javaslatot azzal indokolva, hogy ez csak több konfliktust okozna a munkahelyeken.

Az OECD felmérése szerint a finn nők 2020-ban 17.2%-kal kerestek kevesebbet, mint a férfiak, ezzel Finnország a 37. helyen áll a nemek közötti egyenlőség listáján.