egészségügy;COVID-19;

Kásler beérte kevesebbel is, így egy szakorvosra húsz beteg jut majd

Már a mostani járványszakaszban is a szakmai normáktól távol álló minimumfeltételeket írt elő az intenzíveken a humántárca vezetője.

Megkapták tegnap az egészségügyi intézmények az ellátórendszer működésére vonatkozó legújabb miniszteri utasítást, amely hétfőtől lép életbe. A humántárca vezetője az új szabályokkal az ellátórendszer telítődését igyekszik lassítani. Így egyebek mellett a háziorvosokra bízza az enyhe és mérsékelt tünetes fertőzöttek ellátását. Ezekkel a betegekkel ajánlott naponta konzultálniuk a háziorvosoknak, kivéve a hétvégét, amikor az orvos maga dönthet arról, hogy szükséges-e érdeklődnie a beteg állapota felől. Változatlanul valamennyi intézményben és minden orvos-beteg találkozáskor kötelező lesz, hogy a gyógyító felajánlja a védőoltást a páciensének.

A kórházakba kerülő Covid gyanúsak esetében csak akkor végeznek PCR-tesztet a betegség igazolására, ha a gyorsteszt náluk negatív eredményt mutatott. A többieknél a gyors teszt pozitív eredménye is elegendő a diagnózis felállításhoz.

A humántárca vezetője, Kásler Miklós rendelkezett arról is, hogy az intenzív részlegeken „veszélyhelyzetben, átlagosan húsz ágyas ellátóegység esetén, az osztálynak a folyamatos ellátás biztosításához, műszakonként legalább egy szakorvos, egy orvos és öt ápoló jelenlétét szükséges biztosítania.” Egy évvel ezelőtt, a harmadik hullám alatt egy szakértő lapunknak azt mondta, hogy a szakmai normák szerint egy orvos egyszerre legfeljebb négy beteget képes megfelelően ellátni intenzív osztályon. Egy beteg mellett pedig legalább egy szakápolónak kell lennie, de például a páciens mozgatásához már négy ápolóra is szükség lehet. Falus Ferenc egykori tiszti főorvos mindezt most is megerősítette. Mondván: az intenzív osztályon műszakonként és ágyanként kell egy nővér. Ám az is nehéz helyzetet teremt, ha egy nővérre két beteg jut, de minden további ellátandó páciens nagy valószínűséggel növeli a lélegeztetett betegek halálozási kockázatát.

Ez a most kiküldött utasítás adott jogi formát annak a kapacitás-átcsoportosításnak, aminek tervéről a Népszava már szerdán beszámolt. Eszerint az intézmények ágyainak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen. Mint azt korábbi cikkünkben jeleztük, ez a jelenlegi covid-ellátó kapacitás 67 százalékos növelését jelenti, ezen belül az intenzív ágyak számát 44 százalékkal kell bővíteni. Így már összesen mintegy 12 ezer kórházi ágyat és csaknem 1300 intenzív ágyat állítanak készenlétbe a járvány jelenlegi szakaszában várhatóan megbetegedettek ellátására. Az utasítás kitér arra is, hogy ha nincs elég szakember a betegek ellátásra, erről azonnal tájékoztatni kell a területi irányító intézményen keresztül az Országos Kórházi Főigazgatóságot, hogy annak munkatársai intézkedjenek a szükséges átvezénylésekről.

Úgy tudjuk, hogy az illetékes kórházigazgató már jelezte is, hogy csak úgy tudják ellátni a Szent János centrumkórház Covid-osztályán és a Szent Margit kórházi telephelyen a koronavírusos betegeket, ha ehhez más intézményekből kapnak szakembert. Az orosházi, a siófoki, a nagyatádi, a pápai és a keszthelyi kórházak esetében ugyancsak felmerült, hogy súlyos betegek felvételére nem alkalmasak, de ha a normál covid osztályaikon valakinek súlyosra változik az állapota, akkor a kezelésük a továbbiakban ott történik. Információink szerint a Komárom-Esztergom megyei kórházak intenzív ágyainak a fele már megtelt. Noha a megye egyelőre az enyhén fertőzött területek közé tartozik.

Tömegrendezvény óvintézkedésekkel

Miközben a járványgörbék meredeken felfelé ívelnek két nagy tömegrendezvényt is tartanak a hétvégén Budapesten a MTV Music Week fővárosi záróeseményei részként. Szombaton a Hősök terén lesz az MTV World Stage Hungary szabadtéri koncert. Vasárnap a Papp László Sportarénában pedig az MTV European Music Awards (EMA) gálát tartják. A szervezők lapunk kérdésére elmondták: a szabadtéri koncertre nagyjából tízezer, a gálára pedig több ezer nézőt várnak.

A szeptemberi eucharisztikus világtalálkozóra, majd az október közepéig tartó vadászati világkiállításra és a három héttel ezelőtti békemenet idejére sem hozott a kormány semmiféle szigorítást, sőt, enyhített az előírásokon. A hétvégi nemzetközi rendezvényeken viszont csak Covid-ellenes korlátozások betartásával lehet részt venni.

A koncertre és a gálára csak a magyar vagy uniós védettségi igazolvánnyal, oltási- vagy gyógyultsági igazolással rendelkezők mehetnek be. Emellett kötelező betartani a Coviddal összefüggő biztonsági szabályokat, amelyek között a maszkviselés is szerepel. A helyszínekre csak 14 év felettieket engednek be, és a 18 év alattiakra is vonatkozik minden korlátozó előírás.

Falus Ferenc egykori tisztifőorvos érdeklődésünkre azt mondta: most, amikor a járvány exponenciálisan növekvő szakaszában járunk, el kellene halasztani minden olyan rendezvényt, ahol négy embernél többen találkoznak. Óriási rizikót jelent ma minden tömegrendezvény, még ha nem is olyan nagy kockázatot, mint amikor fertőzött területekről érkeztek buszba összezárt emberek – utalt Falus Ferenc arra, hogy néhány héttel ezelőtt még sokan utaztak Budapestre a Békemenetre Erdélyből.

A hétvégi tömegrendezvények kockázatairól, ellenőrzéséről megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi Központot és az operatív törzset is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. -  D. A. - V. A.

Kiállás az LMBTQ-emberek mellettReflektorfénybe került az MTV EMA azt is, mert Chris McCarthy, az MTV Entertainment Group Worldwide vezérigazgatója arról beszél: a gála lehetőséget ad rá, hogy egy olyan közép-európai országban álljanak ki az LMBTQ-jogok mellett, amely azok korlátozásához kezdett. – Az eseményt arra használjuk, hogy szolidaritást vállaljunk a magyar és nemzetközi LMBTQ-közösséggel, s küzdjünk az esélyegyenlőségért – idézte a vezérigazgató AP-nek adott korábbi interjúját a Szabad Európa. McCarthy kijelentette, már a kezdetekor világossá tették, nem tűrik a tévéközvetítés esetleges cenzúrázását, s hogy a rendezvény iránti nemzetközi érdeklődés komoly erőt adhat a magyar LMBTQ-közösségnek. A gálán – amelynek egyik sztárfellépője a transznemű előadó, Kim Petras lesz – MTV Generation Change-díjjal tüntetnek ki fiatal LMBTQ-aktivistákat. - V. A.