MSZP;választás;Alkotmánybíróság;lakcím;

2021-11-17 11:41:35

Voksturizmus: közös ellenzéki fellépést sürgetnek a szocialisták

A párt szerint a Fidesz és a KDNP egy eddig bűncselekménynek számító cselekményt legalizált.

- közölte szerdán a párt társelnöke. Tóth Bertalan szerint a Fidesz által elfogadott törvény mindezt úgy teszi lehetővé, hogy megváltoztatja a lakóhely fogalmát, eszerint a jövőben nem kell ténylegesen az adott címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. 

Ez a törvényi lehetőség szélesre tárja a kaput az olyan – akár tömeges – választási csalások előtt, amikor valakik tényleges ottélés nélkül csak azért létesítenek fiktív lakcímet, hogy az adott körzetben befolyásolják a választás eredményét. Az ilyen visszaéléseket eddig a törvény szankcionálta, ezt az ukrán voksturizmus kapcsán született több, elmarasztaló bírósági ítélet is bizonyítja - magyarázta a módosítás lényegét.

Tóth Bertalan kitért arra is, hogy az elfogadott törvény ezen túlmenően legalizálhatja például a családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos visszaéléseket (CSOK), ha Varga Judit igazságügyi miniszterhez hasonlóan olyan ingatlanokra – például nyaralókra – is igénybe veszik az otthonteremtési támogatást, ahol nem életvitelszerűen élnek.

- fogalmazott a szocialista politikus. 

A változtatásra a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) hívta fel a figyelmet, mely egy salátatörvényben volt eldugva a kíváncsi szemek elől. Mint lapunk is beszámolt róla, a két szervezet úgy véli, a mostani törvénymódosítás nyíltan veszélybe sodorja a választások integritását.