rendőrség;Kövér László;határon túli magyarok;

2021-11-19 14:59:49

Feljelentéskiegészítést rendelt el a rendőrség a Kövér László kabinetfőnöke által használt budai villa ügyében

Az épületet eredetileg olyan pénzből vették, melyet a határon túli magyaroknak szántak.

- közölte a legfőbb ügyész egy írásbeli kérdésre válaszolva. 

A DK-s Vadai Ágnes azt követően fordult Polt Péterhez, hogy - mint a 24.hu oknyomozó cikke alapján lapunk is beszámolt róla - a házelnök közvetlen munkatársának, Veress Lászlónak családja lakik abban a II. kerületi villában, melyet a határon túli magyarság tehetséggondozásával foglalkozó Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány vásárolt meg 2019-ben 240 millió forintért. A pénzből egy Audi A6-osra is futotta, mellyel az alapítvány vezetője, Visontai Kálmán közlekedik. 

„Az esettel kapcsolatban nyilvánvalóan túl sok az egybekapcsolódó és több különböző aspektusban is Kövér László személyéhez köthető semmivel nem magyarázható és elfogadhatatlan »különös véletlen«, így mindezek alapján nem csak az etikátlanság, az erkölcstelen politikai mutyizás és az informális összejátszás ténye, hanem a jogszabályok és az alapítványi támogatásokkal és gazdálkodással kapcsolatos törvényi előírások több bűncselekményt is megvalósítható tényállásszerű, szándékos, jogellenes és bűnös kijátszásának megállapíthatósága is felmerülhet“ - vélekedett az ellenzéki politikus. 

Az ügyben korábban a Népszava is megkereste a nyomozóhatóságot, mely azt közölte egy érdeklődésünkre, hogy „a feljelentésben foglaltakat a Készenléti Rendőrség Nyomozó Iroda vizsgálja“. Az egymondatos válaszban amúgy egy szóval sem említik meg a képviselői válaszban olvasható feljelentéskiegészítést. Utóbbit egyébként akkor rendelik el a hatályos szabályozás szerint, ha a rendelkezésre álló adatok alapján a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról nem lehet dönteni. Ennek során adatgyűjtést végezhet, a feljelentőtől felvilágosítás adását, iratok és adatok rendelkezésre bocsátását, valamint a kár, vagyoni hátrány, adóbevétel-csökkenés, vámbevétel-csökkenés vagy a bűncselekmény elkövetési értékének közlését kérheti.

A feljelentés kiegészítésének határideje egy hónap.