sztrájk;szakszervezet;légiirányítók;

2021-11-20 06:00:00

Tiltakozó e-mailek ezrei landoltak a kormányzati postafiókokban

Több mint száz országból mintegy 4000 munkavállaló vett részt a magyar légiirányítók sztrájkjogának visszaállításáért szervezett szolidaritási akcióban.

A Szállítási Dolgozók Európai Szövetsége (SZDESZ) Brüsszelben folytatja a harcot a magyar légiirányítók érdekeinek védelmében – mondta lapunknak Eoin Coates, a szövetség légiközlekedésért felelős részlegének vezetője. A tisztségviselő közölte, hogy nemrégiben zárult le augusztus elején indított kampányuk a légiirányítók munkabeszüntetéshez való jogának visszaállításáért. A három hónapig tartott szolidaritási akció során több mint száz országból 4302, szállításban dolgozó munkavállaló küldött elektronikus levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, a kormány más illetékes tagjainak, illetve a Hungarocontrol Zrt. vezérigazgatójának, kifejezve felháborodását a sztrájkjog korlátozása miatt. Coates szerint az e-mailt küldők száma meglehetősen magas volt, összehasonlítva a szervezet hasonló kampányaival. Mivel az akciót angol nyelven hirdették meg, a legtöbb tiltakozó levél az angolszász országokból érkezett a kormányzati elektronikus postafiókokba: az Egyesült Királyságból 1000, az Egyesült Államokból 870, Kanadából 500, Ausztráliából 300, de Németországból és Belgiumból is több száz e-mail landolt a megadott címeken, amelyekről azonban nem érkezett válasz a feladókhoz.

Emlékezetes, hogy idén júliusban Orbán Viktor kormányrendeletben tiltotta be a légiirányítók egyik szakszervezetének meghirdetett sztrájkját a járvánnyal összefüggő veszélyhelyzeti törvényre hivatkozva. Az érdekképviselet azért döntött a munkabeszüntetés mellett, mert a Hungarocontrollal hosszú ideje zajló bértárgyalások nem hoztak eredményt. A döntést széleskörű hazai és nemzetközi tiltakozás kísérte. A szállításban dolgozók európai szervezete is hangot adott aggodalmainak.

– Júliusban kaptuk az értesítést a magyar szakszervezettől, hogy gyakorlatilag megakadályozták a munkabeszüntetésüket. Még soha nem találkoztam azzal Európában, hogy a legiközlekedésben dolgozók sztrájkjogát törvényben tiltsák meg – magyarázta Eoin Coates.

A Szállítási Dolgozók Európai Szövetsége nem csak kampányt indított, hanem júliusban levelet írt az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek és két illetékes tagjának, felszólítva őket arra, hogy minden lehetséges eszközt vessenek be a sztrájkjogot megsemmisítő rendelet visszavonására. A brüsszeli testülettől két hete érkezett válasz, ami a szakszervezeti tisztségviselő szerint nem csak az eltelt idő miatt csalódást keltő: – Azt állították, hogy a sztrájkjog korlátozása nem tartozik a hatáskörükbe, de azért figyelemmel kísérik a helyzetet. Közben hivatkoztak a magyarországi jogállamiságról készített jelentésükre. Az Európai Bizottság hozzáállását a munkavállalói jogokhoz általában is kiábrándítónak tartom.

A szakszervezeti szövetség szerint az EU Alapjogi Chartája és az uniós jog egyaránt tartalmazza, hogy a munkavállalók jogait tiszteletben kell tartani, beleértve a sztrájkhoz való jogukat.

Miután Coates szerint az EU-s intézmények nem védik meg a polgárokat, az európai szakszervezeti föderáció folytatja a harcot a magyar légiirányítók érdekeinek védelmében. Döntöttek arról, hogy felveszik a kapcsolatot az Európai Szakszervezeti Konföderációval, és további akciókat is fontolgatnak. Az SZDESZ főtitkára, Livia Spera jelenleg Magyarországon tárgyal, többek között a légiirányítók érdekképviseletével. A szervezet jövő májusban várhatóan Magyarországon tartja kongresszusát.