Pegasus;megfigyelés;magánrepülő;

2021-11-22 12:00:53

Pegasus-célpont lett a pilóta, aki a fideszes elit repülőútjait figyelte

Pető György mindösszesen annyit tett, hogy nyílt adatbázisokból elérhető információkat segített újságíróknak elemezni.

„Nincs semmilyen motivációm, ha tudok, segítek. Ezek publikus adatok, és érthetetlen a titkolózás a magánrepülőzéssel kapcsolatban“ - nyilatkozta a Direkt36-nak Pető György pilóta, miután kiderült, a szakmát váltott repülős telefonja a hírhedt izraeli kiberfegyver, a Pegasus-célpontjai között lehetett.

Az egykori tévés riporter karrierjét a kilencvenes években a Magyar Televízióban kezdte, majd 1997 és 2000 között az akkor induló RTL Klub riportere lett. Dolgozott a csatorna New York-i tudósítójaként is, majd a Helyszíni Szemle című bűnügyi magazint vezette.

Mivel rengeteg sajtós kapcsolata maradt, ezért gyakran keresik meg nem csak általánosabb légügyi témákban, de például akkor is, ha mondjuk Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc és más kormányközeli emberek repülőútjairól írnak. Ez történt idén tavasszal, amikor olyan cikkek megírásakor keresték őt, melyek feltárták, hogy az OE-LEM lajstromszámú, a NER-elit által gyakran használt magángép a vírushelyzet szempontjából veszélyesnek minősülő Dubajba indult. Ekkor derült ki az is, hogy a gépen Mészáros Lőrinc és későbbi felesége, Várkonyi Andrea utazhattak. 

Az exújságíró-pilóta azért gyanakszik arra, hogy médiás kapcsolatai miatt kerülhetett célkeresztbe, mert legalább egy esetben biztosan ez történt. Évekkel ezelőtt ugyanis a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei személyesen találkoztak vele, hogy megkérjék, Orbán Viktor miniszterelnök magánrepülőzésével kapcsolatban ne adjon újságíróknak információkat. Később olyan is előfordult, hogy egy megfigyelőkocsinak tűnő jármű parkolt le állandó lakcíménél. Pegasus-célponttá válása idején pedig éppen az egyik magyar titkosszolgálat ültette le több alkalommal is elbeszélgetni. 

A portál munkatársai bevizsgáltatták Pető György telefonját is, ám nem találták meg a kémszoftver nyomait. Ez lehetett azért, mert végül úgy döntöttek, még sem törik fel a telefont, noha technikai akadályok is felmerülhettek. 

Mint lapunk is megírta, a kormány hosszas hallgatását nemrégiben Kósa Lajos törte meg, aki elárulta, valóban használták a Pegasus nevű kiberfegyvert. A titkos megfigyelésekre engedélyt adó Völner Pál államtitkár pedig lényegében megfutamodott, amikor a Telex egy egyszerű kérdésre próbált meg tőle választ várni az üggyel kapcsolatban.