megfigyelés;Kósa Lajos;Honvédelmi és rendészeti bizottság;Pegasus;

2021-11-04 15:04:39

Kósa Lajos elismerte, hogy a kormány használja a Pegasust

Eddig még azt is titkolta a kabinet, hogy egyáltalán beszerezték volna a kémszoftvert.

- mondta Kósa Lajos (Fidesz), a bizottság csütörtöki, zárt ülése után újságíróknak az MTI szerint.     

A bizottsági elnök a kétórás zárt ülést követően azt mondta, a tanácskozáson felmerült kérdésként, hogy a bizottság tagjai betekinthetnek-e a program beszerzése kapcsán keletkezett szerződéscsomagba. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéki vezetésű nemzetbiztonsági bizottság ülésén a bizottság minden tagja - így az ellenzékiek is - betekinthetett és be is tekintett ezekbe az iratokba. Hozzátette: a honvédelmi bizottság tagjai csak akkor tehetnék ezt meg, ha a nemzetbiztonsági bizottság erre engedélyt ad.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki képviselők szerint a meghallgatás sikertelen volt, mert egyetlen konkrét személlyel kapcsolatban sem kaptak konkrét válaszokat, Kósa Lajos elmondta: természetes, hogy a konkrét megfigyelt személyekkel kapcsolatban "senki nem fog konkrét választ kapni", mert ezzel személyiségi jogaik sérültek volna. 

Kósa Lajos hozzátette: ezek az adatok csak akkor lennének kiadhatók, ha a nemzetbiztonsági bizottság felállítana egy vizsgálóbizottságot az ügyben, de ilyen kezdeményezés nem volt.

Hangsúlyozta: a zárt ülésen kiderült, hogy minden esetben törvényesen jártak el az érintett szolgálatok, bírói, illetve igazságügyi miniszteri engedéllyel végezték a munkájukat.

A bizottság elnöke újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a szoftvert, de - mint mondta - ő nem lát ebben kivetnivalót. A techóriások szélesebb körű megfigyelést végeznek az állampolgárokkal kapcsolatban, mint az állam - jegyezte meg.

A botrány kirobbanása óta ez az első nyilatkozat, melyben egy kormányzati szereplő elismeri, hogy a magyar kormány is bevetette a csúcskategóriás izraeli kiberfegyvert. Mint lapunk is megírta, korábban Pintér Sándortól Varga Juditon át mindenki azt hangoztatta, hogy a megfigyelések törvényesen zajlottak - de egészen idáig arra senki sem felelt egyértelműen, hogy Magyarország megvásárolta-e a Pegasust.