Szijjártó Péter;megfigyelés;BBC;homofób;Pegasus;

Szijjártó Péter a BBC riporterének, amikor az a Pegasus-ügyről kérdezte: ne kezdjen bele egy szovjet típusú propagandába! (videó)

A külgazdasági és külügyminiszter nem felelt arra az egyértelmű kérdésre, hogy Magyarország is megvette-e a Pegasus nevű kémszoftvert.

Mindenképpen vitáink vannak Brüsszellel - jelentette ki Szijjártó Péter a BBC Hard talk című műsorában. A külgazdasági és külügyminiszter Magyarország és az EU kapcsolatáról szólva elmondta, a kormány folyamatos támadás alatt van, hiszen bármilyen döntést is hoz, az uniós intézmények megtalálják a módját a nyomásgyakorlásnak. 

Ezt követően azt hangoztatta, hogy a magyar kormány a közös európai értékek és közös európai szabályok szerint cselekszik. "Készen állunk a vitára, a párbeszédre, de csupán előítéletek alapján teljesen értelmetlen vitatkozni" - fogalmazott. 

A minap elfogadott brüsszeli jelentésről - amely a magyar helyzetről értekezik - azt mondta, az egy politikailag motivált, előítéletes, igazságtalan, zsaroló típusú dokumentum. Szerinte szembemegy az uniós értékekkel és szabályokkal, ha politikai alapon szeretnék zsarolni Magyarországot a kohéziós pénzek esetleges megvonásával. 

Szijjártó Péter kapott kérdést a homofób törvénnyel kapcsolatban is. Itt megismételt több, a kormányzati kommunikációban már korábban is elhangzott állítást. Egyúttal értetlenségét fejezte ki, miért támadják a törvényt. 

Kapott kérdést azzal kapcsolatban is, hogy ha esetleg kiderülne valamely fiáról, hogy meleg, akkor nem szeretné-e, ha az iskolában pozitív, befogadó és megerősítő információkat kapjon a homoszexualitásról. Erre nem válaszolt, helyette inkább azt ecsetelte, hogy ő maga szeretne ezekről a kérdésekről beszélgetni a gyerekeivel amikor azt ő jónak látja. 

A tárcavezető szégyenletesnek nevezte az Európai Bizottság elnökének kijelentései, melyek a törvényt bírálták. "Tudja, utoljára a kommunizmusban fordulhatott elő, hogy az ítélet már a tárgyalás előtt megszületett" - értékelt. Hozzátette, biztos abban, hogy ezek az előírások teljes mértékben megfelelnek az európai jogszabályoknak. 

"Azt állítani, hogy a magyarországi média 80 százaléka valamilyen módon kapcsolódik a kormányoldalhoz, egyszerűen óriási álhír"- válaszolta a Freedom House jelentésére reagálva, mely szerint utóbbi arány figyelhetők meg a magyar sajtó szerkezetében.

Szijjártó Péter úgy véli, ha a műsorvezető szétnéz az interneten, akkor óriási többségben a kormánnyal szembehelyezkedő cikkeket láthat és kisebbségben vannak azok, amelyek a kabinetet támogatják. 

Végezetül szó esett a Pegasus-ügyről is. A miniszter kétségbe vonta annak a korábbi NSO-munkatársnak a nyilatkozatát, mely szerint a magyar kormány is az ügyfelük közt volt.

Arra a kérdésre - amely arra vonatkozott, hogy a magyar kormány használta-e a Pegasust - sértegetéssel felelt. Felszólította a BBC újságíróját, hogy ne kezdjen bele egy "szovjet típusú propagandába".

Majd amikor ismét elhangzott a kérdés, újra kitérő választ adott. Hozzátette, senkit sem figyeltek meg amiatt, mert nem ápol barátságos viszonyt a kormánnyal és minden törvényt betartottak a titkos adatgyűjtések során.