gyermekvédelem;népszavazás;országgyűlési választások;kormány;

2021-11-30 13:00:32

Megszavazták, jöhet a „gyermekvédelmi” népszavazás

A kormány eredeti öt kérdéséből négy maradt, amelyekre az országgyűlési választással egy időben lehet majd szavazni.

Az Országgyűlés kedden elrendelte a kormány által a gyermekvédelmi törvény elfogadása után kezdeményezett népszavazást. Az erről szóló határozat szavazásán a kormánypárti képviselők mellett csak néhány független képviselő vett részt, az ellenzéki frakciók nem voksoltak. Az országgyűlési határozat négy kérdést tartalmaz:

A parlament a kérdésekről egyenként szavazott. Sorrendben a következő szavazati arányok alakultak ki: első kérdést 123 igen szavazat, egy tartózkodás, a másodikat 124 igen szavazat, egy tartózkodás, a harmadikat 125 igen szavazat, míg a negyedik kérdést 125 igen szavazat, egy tartózkodás mellett fogadták el.

A parlament november 9-én változtatott az országos népszavazás eljárásán ellenzéki kezdeményezésre, egyhangúlag. Ez teszi lehetővé, hogy népszavazás akár országgyűlési, európai parlamenti vagy önkormányzati választással egyszerre is tartható. Eltörölték ugyanis azt a korlátot, miszerint referendum nem tűzhető ki az ezen választásokat megelőző és követő 41 napon belüli időpontra.

A Népszava is beszámolt arról, Orbán Viktor öt kérdéséből november közepére négy átment a Kúrián. A miniszterelnök még júliusban jelentette be, hogy a kormány öt kérdésben „gyermekvédelmi” népszavazást kezdeményez. Lapunk azt is megírta, hogy Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott hétfői éves meghallgatásán kijelentette: 

(Képünkön Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke, aki a parlamentben a népszavazási vita expozéját tartotta kedden