Pintér Sándor;Szabó Tímea;koronavírus;PCR-teszt;

Vizsgálja a PCR-tesztek ingyenessé tételét az Operatív Törzs

Mindezt külföldi minták alapján. Ennél többet azonban nem árult el a belügyminiszter.

„A rövid idő alatt eredményt adó gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét, azok szavatossági ideje az ellátórendszer rendelésállományának lecsökkenése következtében lejárt, az Országos Kórházi Főigazgatóság elrendelte megsemmisítésüket.”

Ezt a választ írta vissza Pintér Sándor belügyminiszter Szabó Tímeának. A Párbeszéd politikusa írásbeli kérdésében azt rótta fel, hogy a kabinet „felelőtlen járványkezelése miatt a korábban 5 milliárd forintért megvásárolt PCR teszteket meg kell semmisíteni. A kormány hibája miatt ezek a tesztek ugyanis lejártak”. Éppen emiatt többek közt arra a kérdésre várt választ, hogy lesz-e vizsgálat az ügyben, ki a felelős, miért nem használták fel ezeket a teszteket és tervezi-e a kormány, hogy ingyenessé teszi a PCR-teszteket. 

Reakciójában a tárcavezető a betegbiztonság fontosságát hangoztatta, valamint azt, hogy az ellátás kárt nem szenvedett, emiatt nem tartja indokoltnak semmilyen vizsgálat lefolytatását. Pintér Sándor megjegyezte, 

„a tesztelés ingyenessé tételének lehetőségét az Operatív Törzs a külföldi minták mentén folyamatosan vizsgálja”.

Az Országgyűlés hétfői ülésén egyébként több ellenzéki politikus is ostromolta a miniszterelnököt a megsemmisített PCR-tesztekkel kapcsolatosan. Hogy Orbán Viktor mit mondott a felvetésekre, azt ide kattintva olvashatja el.