Magyarország;visegrádi négyek;látogatás;Emmanuel Macron;

2021-12-13 06:40:00

Macront is érdekli, miért nem hajtjuk végre az EU Bíróság ítéletét

Emmanuel Macron egynapos budapesti látogatásán elsősorban uniós ügyekről kíván egyeztetni a V4-ek vezetőivel, de Orbán Viktorral tervezett találkozóján nem fogja elhallgatni a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos aggodalmait sem.

Macron elnök közvetlenül és őszintén fel fog vetni Orbán miniszterelnök előtt olyan alapvető kérdéseket, mint például az európai uniós bíróság ítéletének végre nem hajtása – közölte Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár a Német Külkapcsolatok Tanácsának a jogállamiságról rendezett pénteki panelbeszélgetésén. A francia elnök rövid hétfői vizitje során találkozik az egyesült ellenzék vezetőivel, és felkeresi a 2019-ben elhunyt filozófus, Heller Ágnes sírját, akit egy évvel korábban az Elysée Palotában is fogadott.

Macron azzal a céllal látogat Budapestre, hogy tájékoztassa a Visegrádi Négyek – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – vezetőit arról, hogy a következő fél évben Franciaország mit szeretne elérni az EU miniszteri tanácsának élén, és kipuhatolja, esetleg megnyerje hozzá a támogatásukat. A találkozó házigazdája a csoportosulást e félévben vezető Orbán Viktor, akivel a francia államfő külön is tárgyalóasztalhoz ül.

"Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner is" – mondta Macron az elnökségi programot bemutató múlt heti sajtóértekezletén, amivel értésre adta, hogy a nézeteltérések ellenére is keresi a kompromisszum lehetőségét a franciák számára fontos uniós ügyekben. Párizs nagy elánnal vág neki immár tizenharmadik félévének az EU elnöki székében, és nem szeretné, ha becsvágyó tervei elbuknának a magyarok vagy a lengyelek ellenállásán.

Macron a soros EU elnökséget saját elnökválasztási kampánya egyik fontos eszközének tartja, és már előre szeretné semlegesíteni a siker közép-európai kerékkötőit – mondta lapunknak egy neve mellőzését kérő szakértő. A francia államfő a jövő év első felében döntést szeretne egyebek között a digitális óriáscégek megregulázásáról, a karbonvám bevezetéséről és az unió jövöjét érintő reformokról, amihez szüksége lesz a V4-ek támogatására is.

Párizs mindemellett januártól júliusig az unió napirendjén kívánja tartani a jogállamiság uniós térvényesülésének problémáit is. Clément Beaune a német kutatóintézet panelbeszélgetésén bejelentette, hogy a kormányközi tanácsban fenn kívánják tartani a politikai nyomást a magyar és a lengyel kormányon, és tervezik a meghallgatásukat a demokratikus értékek kockázatairól szóló hetes cikkelyes eljárás keretében. A politikus személyes véleményét kifejtve azt mondta, nem sok esélyt lát rá, hogy a magyar parlamenti választások előtt megszülessen a megállapodás Brüsszel és Budapest között a magyar helyreállítási tervről. Párizs mindazonáltal nem csak a jogállamiságot védő uniós eszközök teljeskörű bevetését szorgalmazza elnökségi félévében, hanem fontosnak ítéli a tisztázó vitákat arról, mi magyarázza a demokratikus értékek elleni támadásokat az EU tagállamaiban.