egészségügy;vírus;omikron variáns;

2021-12-14 06:40:00

Múlik a negyedik hullám, megérkezett az omikron

Egy házaspárnál diagnosztizálták Magyarországon először a Covid omikron variánsát. Ám még messze vagyunk attól, hogy az új változat okozta hullám súlyosságát meg tudjuk ítélni.

A hétvégén 16 017 új fertőzöttet találtak, jelenleg 6531 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 565-en kapnak invazív lélegeztetést. Információink szerint körülbelül még egyszer ennyi embert lélegeztetnek noninvazív módon. Az elmúlt három napban 455 koronavírusos beteg halt meg. Megállni látszik a napi áldozatok számának növekedése is. December harmadika óta már egy alatt van az úgynevezett terjedési ráta, ami egyértelműen jelzi, hogy csillapodni látszik a delta-variáns okozta negyedik hullám. Lapunknak egy járványügyi szakértő úgy értékelt: a negyedik hullám kevésbé terhelte meg az ellátórendszert, mint a harmadik. Ezzel együtt nincs sok okunk fellélegezni, mert a világ már egyre inkább az omikron terjedésére figyel.

– Az omikronról egyet biztosan lehet tudni, hogy nálunk is számolni kell vele – mondta lapunknak Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője. Ő idézte a dán járványügyi hatóság előrejelzését is, miszerint úgy számolnak, hogy náluk kedden már az új esetek 50 százaléka omikron fertőzés lesz. Az omikronos vírusfertőzöttek száma háromnaponként duplázódik. A Nagy-Britanniai járványügyi adatok egy héttel követik a dániai történéseket. Boris Johnson miniszterelnök keddi bejelentése szerint megvan a világon az első, bizonyítottan az omikron variáns számlájára írható haláleset is.

Vattay Gábor szerint azt nem tudni, hogy Magyarországon az új fertőzöttek között mennyien vannak azok, akiket az omikron betegített meg, ez most néhány százalék lehet. De miután háromnaponként duplázódik az ilyen betegek száma , szilvesztere már az új esetek jelentős része omikronos lesz. Azaz a járványhelyzet mostani javulásának gyorsan vége szakadhat. – Ám a pontosabb előrejelzéshez adatokra volna szükség – hangsúlyozza Vattay Gábor. – Magyarországról annyi látható, hogy a nemzetközi adatbázisba hónapok óta nem közlünk adatot, pedig azzal azt lehetne követni, hogy az országban milyen vírus okozza a megbetegedéseket.

A járványelemző fizikus szerint még az is lehet, hogy szekvenálnak a hazai járványügyi hatóságok isazaz megvizsgálják, hogy melyik vírus variáns okozta a megbetegedést , csak nem hozzák nyilvánosságra ezeket az adatokat. A dánoknál és az angoloknál valamennyi mintát szekvenálnak. Ebből ők már azt is tudják, hogy a lakosság hány százaléka omikronos.

Izraelben hétvégén egy Magyarországról érkező utasnál már kimutatták az omikront. Hétfőn egy magyar magánlabor, a Neumann Labs közleményben jelentette be: találtak két omikron fertőzöttet. A pár nem járt külföldön, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget. A magánlabor vezetője, Nyíri Viktor a Népszavának elmondta: körülbelül egy hete valamennyi PCR-tesztet kérő páciens pozitív mintáját abból a szempontból is vizsgálják, hogy omikronos-e. – Mi csak egy olyan genetikai pontot nézünk meg, amely alapvetően jelenleg az omikronra jellemző, és amikor az eredmény igazolta a keresett mutáció jelenlétét is, a mintát elküldtük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, ők a teljes genomszekvenálást elvégezve igazolták az eredményt – tette hozzá Nyíri. A Neumann Labs-nál napi 100-150 pozitív esetet találnak, azaz körülbelül ezres minta átfésülése után bukkantak erre a kettőre. – Ez azt jelenti – folytatta a labor vezetője –, hogy ez a mutáció valószínűleg most kezd elterjedni.

A labor a magánpiacon működik, és elsősorban olyanok kérnek vizsgálatot, akik saját elhatározásból, családi, munkahelyi, utazási okokból teszteltetik magukat. Nyíri Viktor hozzátette: ez azt is jelenti, hogy az adataik nem tekinthetők reprezentatívnak. Ugyanakkor az eddigi tapasztalataik alapján mind a pozitivitásban, mind egyéb paraméterekben nagyon hasonlít az általuk szűrt populáció az országos átlaghoz.