veszélyhelyzet;rendkívüli jogrend;

2021-12-16 06:35:00

Készülünk

Egy napra rá, hogy az izraeli hatóságok gondos munkája nyomán tarthatatlanná vált az az állítás, miszerint Magyarországon nincs jelen a koronavírus omikron variánsa, a kormány(többség) máris lépett: júniusig meghosszabbította a saját magának adott veszélyhelyzeti felhatalmazást.

Ha szeretnénk az önkormányzatok rovására tréfálkozni, azt mondhatnánk: megnyugodhatunk, hiszen a leghatékonyabb védőintézkedések – úgymint a helyi adók elvonása vagy az ingyenes parkolás – jogalapja továbbra is biztosított. Változatlanul lehetséges továbbá lejárt forgalmival (és az ahhoz tartozó bontószökevényekkel) közlekedni, nyelvvizsga nélkül diplomát szerezni; ellenben tilos helyi népszavazást vagy önkormányzati pótválasztást rendezni. Ütős mix, garantáltan legyőzi a járványt; biztonságban vagyunk.

Egy fokkal tényszerűbben: az Orbán-kabinet ismét megmutatta, hogyan gondolkodik a hatalomról, illetve a hatalma alá vetett emberekről. A járványhelyzetből adódó politikai hasznot haladéktalanul kimaxolta, a vírus – azon belül is az új, sokkal fertőzőbb vírusvariáns – feltartóztatásért viszont nem tett semmit. Ha igaz lenne, hogy csak két omikronos van idehaza, akkor ezen a ponton kontaktkutatással, a határok lezárásával és közepesen szigorú korlátozásokkal minden bizonnyal még meg lehetne fogni a kórt. (De nem tudjuk, hogy igaz-e, mert a levett vírusminták genetikai tartalmát csak ritka kivételként vizsgálják; a minták között százalékos arányban a magyar járványügy kevesebb szekvenálást, azaz az egyes mutánsok azonosítására alkalmas bázissorrend-meghatározást végez, mint az afgán – erre azért valószínűleg kevesen szavaztak 2010-ben, a legutóbbi rendszerváltáskor),

Meg lehetne fogni, de láthatóan nem akarják, mert választás közeledik, és sokkal fontosabb a „nagy karácsony" (bármit jelentsen is ez Orbán Viktor szájából), meg a gazdaság pörgése, mint az újabb ezrek vagy tízezrek életébe kerülő ötödik hullám elkerülése.

Szemrehányást csak magunknak tehetünk érte, hiszen minden ki van mérve pontosan: ezt akarjuk.

Ezt akarjuk?