karácsony;szegénység;adók;

2021-12-18 06:22:04

Szegényes kiskarácsony

Idén a bukásra készülő, korrupt és harácsoló Fidesz szegényes kiskarácsonnyal bünteti a magyar családokat. Szinte nincs olyan háztartás, ahol a brutális drágaság miatt ne kellene újra és újra átgondolni az ünnepi kiadásokat. Kisebb értékű ajándékok, kevesebb szaloncukor, szerényebb ünnepi menü – mindenhol máshogy, a saját lehetőségekhez mérten igyekeznek alkalmazkodni az Orbán teremtette világ zord körülményeihez.

Sok családban már évek óta a hétköznap szükséges holmikat csomagolják ünnepi papírba: azt, amit amúgy is be kellett szerezni, például a gyerek téli bakancsát, pulóvert, vagy pár új zoknit az elhasználtak helyett. De sok olyan szomorú otthon van, ahol erre sem futja, semmilyen ajándékra nem telik. Ezekben a családokban már az ünnepnapnak számít, ha meleg étel kerül az asztalra.

Tudjuk, hogy Orbán Viktor számára a gyerekek csak „közjószágok”, de a legborzasztóbb az, hogy ez a lélektelen szemlélet a miniszterelnök politikájában is visszaköszön. A Fidesz-kormány olyan körülményeket teremtett, hogy gyermeket vállalni ma az egyik legnagyobb anyagi rizikó. És ezt nem én mondom, sajnos minden kimutatás ezt igazolja. A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya különösen magas a gyermeküket egyedül nevelők és a több gyermeket nevelő családok között. Például az egyszülős családok szegénységi aránya két év alatt – 2018 és 2020 között – 21,6 százalékról 28,2 százalékra nőtt! Eközben a családi pótlék, a gyes, a gyet és az anyasági támogatás összege 13 éve változatlan.

Orbánék egyik leggyakoribb érve erre az, hogy ők a családi adókedvezménnyel segítik a családokat. Arról viszont már egy szót sem szólnak, hogy mi van azokkal, akiknek az szja-köteles jövedelme nem éri el azt a szintet, hogy ezt a kedvezményt érvényesíteni tudják. Ők mit kapnak? A Fidesznek a kevésbé tehetősek gyerekei kevesebbet érnek?

Lám, megint oda jutottunk, mint már oly sokszor: a magyar fizetések nem elegendőek a tisztes megélhetéshez. A Fidesz még a legkisebb jövedelemből is elvesz, hiszen még a minimálbért is megadóztatja, ráadásul 2010 óta Orbánék több mint harmincféle új adót tettek az emberek nyakába. Adópolitikájukról csak annyit, hogy a közepes és magasabb jövedelműek adóját és a tőkét terhelő adókat csökkentették, a kis keresetűek adóját növelték, a kieső bevételt pedig fogyasztási adókkal pótolták. A Fidesz-kormány fizetteti Európa legmagasabb, 27 százalékos áfáját, emelték a jövedéki adót, megadóztatják a minimálbért, adót vetettek ki a cafetériára, és rengeteg plusz terhet szabadítottak a magyar népre a sárgacsekk-adótól a munkavállalói adó emelésén át a telekommunikációs adó bevezetéséig. A pénzünk közben egyre kevesebbet ér a boltokban, soha nem volt ilyen gyenge a forint, elszálltak az árak, a tizennégy éve nem látott mértékű magyar infláció pedig a harmadik legmagasabb egész Európában. A Fidesz szinte rárobbantotta a szegénységet az országra: a TÁRKI idei felmérése szerint uniós szinten a magyarok háromnegyede szegénynek számít.

Ennek a megállapításnak az igazságát egyébként Orbánék mostani, hitelből történő osztogatása bizonyítja a leginkább. Ők is látják, hogy több pénz kellene az embereknek, 11 évig mégsem csináltak semmit. Cinikusan nézték az alacsony fizetéseket, és szó nélkül adták a megalázóan kevés nyugdíjat. Az elmúlt 10 évben a nyugdíjak csak 33 százalékkal nőttek, míg egyes alapvető élelmiszerek több mint 100 százalékkal drágultak. Ennek ellenére a Fidesz-kormánynak 11 évig eszébe sem jutott a 13. havi nyugdíj. A választás előtt kiszórt egyszeri juttatások hamar elfogynak ilyen árak mellett, de mi lesz utána? Marad a drágaság és a nélkülözés milliók számára.

Ahhoz, hogy a családok hosszú távon meg tudjanak élni, rendszerszintű változtatásokra van szükség. Ilyen például az általunk javasolt adómentes minimálbér, ami úgy növelné 25-30 ezer forinttal a nettó fizetést, hogy egyetlen munkahelyet sem veszélyeztet – hiszen csak annyi történik, hogy a minimálbérek esetében az állam lemond a személyi jövedelemadóról. Hasonló módon lehetne növelni az átlagnál kisebb fizetéssel rendelkezők kézhez kapott fizetését, ha a medián bérig – ami kb. 330 ezer forint – sávosan csökkentenénk a levont szja mértékét. Ezekkel az intézkedésekkel több mint 2,3 millió munkavállaló kerülhetne közelebb a biztos megélhetéshez, és ez lenne a legegyszerűbb módja a munkavállalóknál maradó fizetések növelésének. Csak politikai akarat kell hozzá.

Hasonlóan egyszerű megoldással lehetne csökkenteni a brutálisan dráguló élelmiszerek árát is. Mi azt mondjuk, az alapvető élelmiszerek – például a kenyér, a krumpli, az alma – áfája a jelenlegi 27 százalék helyett csak 5 százalék legyen. Mivel ebben az esetben csak az állam mondana le a beszedett adó egy részéről, az intézkedés egyik napról a másikra végrehajtható, az árak mérséklődését pedig mindenki érezné.

A magasabb összegű nyugdíj is csak a politikai szándékon múlik. A Fidesz jelenleg csupán az inflációt számítja bele a nyugdíjemelésbe, ráadásul – mivel szándékosan alultervezik a pénzromlás mértékét – ezt is csak 10 hónapos késéssel adják oda az időseknek. Nem lesz ez másként januártól sem, hiszen az novemberben már 7,4 százalék volt az átlagos infláció, de a nyugdíjak csak 5 százalékkal fognak emelkedni, azaz megint az idősek hiteleznek majd a kormánynak. Ezzel szemben az MSZP javasolja, hogy az infláción túl a fizetések növekedését is számítsák be a nyugdíjak emelésénél, amivel minden nyugdíjas garantáltan jól jár. Ezen túl az MSZP a 13 éve nem emelt 28 500 forintos nyugdíjminimumot is legalább 70 ezer forintra akarja emelni, és azonos összegben biztosítaná a 13. havi nyugdíjat az idősek számára – így az átlagos vagy az alatti nyugdíjból élők megélhetési biztonságát jelentősen tudnánk javítani.

Egy stabil társadalom alapja a családok biztos megélhetése. Ott, ahol százezrek nélkülöznek, sosem lesz társadalmi béke. Ahhoz, hogy a családok anyagi helyzetét megerősítsük, emelni kell a családtámogatások összegét is. És ez nem csupán afféle kósza óhaj: az MSZP-nek konkrét, kidolgozott javaslatai vannak arra, hogyan kaphatnak jóval több pénzt a családok, mint most. Hogy soha többé ne legyen olyan szegényes kiskarácsonyuk, mint amilyet most a Fidesz összehozott.

A jövő évi kormányváltás után például kezdeményezni fogjuk, hogy a 13 éve változatlan családi pótlék összege emelkedjen a duplájára, úgy, hogy a gyermekek utáni adókedvezmény megmarad. Sőt: mivel a gyermekek után járó adókedvezményt az alacsony jövedelműek közül nem mindenki tudja igénybe venni teljes összegben, ennek kiküszöbölésére javasoljuk egy olyan kiegészítő családi pótlék bevezetését, amellyel minden adókedvezményre jogosult család hozzájuthat az adókedvezmény alapján elérhető gyermekenkénti támogatáshoz.

A jelenlegi támogatások közül nem csupán meg akarjuk tartani a négy- vagy többgyermekes anyák kedvezményét, illetve a 25 évnél fiatalabbak és az első házasok kedvezményét, hanem növelni is kívánjuk a többi családtámogatás súlyát. A gyes és a gyet összegét szintén radikálisan emelni akarjuk, valamint törvényben tervezzük rögzíteni, hogy az állam az összes családtámogatási juttatásnak garantálja az értékállóságát.

A csokot úgy javasoljuk megtartani, hogy közben kibővítjük: így a valóban rászoruló családok is megkaphatják majd ezt a támogatást. Ezen felül kezdeményezni fogjuk a Pályakezdő Otthonteremtési Támogatást is, amely a szociális alapokra helyezett csokhoz hasonlóan működne, azzal a különbséggel, hogy a támogatás feltételei között nem szerepel a gyerekvállalás. A lakhatási válság csökkentéséhez elengedhetetlen az önkormányzati bérlakások felújítása, építése: 15 ezer korszerű, alacsony rezsijű bérlakás átadása évente a fiatalok életkezdéséhez - az MSZP azt akarja, hogy ez is legyen benne a demokrata ellenzéki pártok közös programjában.

Látható, hogy még a mostani, reménytelennek tűnő helyzetben is vannak konkrét és sikerrel kecsegtető megoldások. Gondoskodó államra van szükség, mert esélyt kell teremtenünk mindenkinek a nyugodt életre és biztos megélhetésre.

Persze sokszor megkapom a kérdést: mennyi lesz ezekből a valóság. A válasz egyszerű: ahányan jövő tavasszal erre szavaznak. A felhatalmazást, a cselekvéshez az erőt ugyanis a most még cserbenhagyott emberek bizalma adja.

Mi készen állunk.

Békés, boldog karácsonyt, Magyarország!