Závecz Research Intézet;közvéleménykutatás;

2021-12-22 18:49:00

Závecz: szoros versenyben a Fidesz és az ellenzék

A kormánypárti és ellenzéki listát most már szinte azonos arányban támogatják – derült ki a lapunkhoz eljuttatott friss ZRI Závecz Research Intézet kutatásából.

Előbbi a választókórú népességen belül 38 százalékon áll, a közös ellenzéki lista 39 százalékával szemben. A választáson részvételüket biztosra ígérő és a listák között választani is tudó szavazók csoportjában – akárcsak a múlt hónapban – az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48 százalékot ér el, tehát a versenyük kiélezett, eldöntetlen.

Mindkét tábor bízik a győzelemben, de a Fidesz-KDNP hívei optimistábbak: a kormánypártiak 97, az ellenzéki támogatók 91 százaléka feltételezi, hogy egy mostani választáson a nyertes oldalhoz tartoznának. A pártok listáját a Fidesz vezeti, amelyet a választókorú népesség 37 százaléka támogat. A második helyen álló Demokratikus Koalíció tábora 12 százalékos. A Jobbik 10 százalékon áll, az MSZP 6, a Momentum támogatottsága pedig 5 százalékos. Az LMP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk a választókorúak 2-2 százalékának szimpátiáját élvezi, a Kétfarkú Kutyapárt 1 százalékét. is. A pártnélküliek aránya 22 százalék.