egészségügy;háziorvosok;

2021-12-28 15:52:26

Újabb feladatokat kaptak a háziorvosok: vissza kell hívniuk a betegeiket

Az utasítást ugyanazon a napon kapták meg háziorvosok a miniszterüktől, mint tiszti főorvostól azt, januárban egy hétvégén tartsanak oltási akciót.

Visszahívási kötelezettséget rendelet el a miniszter a háziorvosok számára. Az érintettek jó része kedden kapta kézhez Kásler Miklós, a humán tárca vezetőjének legfrissebb utasítását, melyben egyebek mellett arra kötelezik őket, hogy biztosítsák online vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára. A beérkező, de nem fogadott hívásokra mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel.

Ténylegesen létező probléma, hogy a légúti tünetekkel jelentkező, potenciális koronavírus fertőzöttek csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni. Arra panaszkodnak, hogy a vonal folyton foglalt. A lapunk által körbekérdezett háziorvosok mobiljain szinte alig, a rendelői vonalas telefonjaikon is csak elvétve van üzenetrögzítő. Így aztán egyelőre a páciens azt sem tudja megüzenni, hogy kit és hogyan kellene visszahívnia az orvosának.

Az utasítás egyben elrendeli, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Mint írják: lehetőség szerint a rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol.”

A miniszter kötelezettségként írta elő azt is, hogy a háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert, valamint intézkedjenek a súlyosabb esetek kórházi beutalásáról. Az otthonukban kezelt betegek állapotát pedig kísérjék figyelemmel.

Ezt az utasítást ugyanazon a napon kapták meg háziorvosok a miniszterüktől, mint tiszti főorvostól azt, amely ötmilliós bírság kilátásba helyezésével elrendeli, hogy az érintettek januárban egy hétvégén tartsanak oltási akciót.