háziorvosok;koronavírus;ötödik hullám;

Berobbant az ötödik hullám - mondja a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke

Békássy Szabolcs éppen emiatt mindenkit arra kér, hogy ha valakinek tünetei vannak, akkor telefonon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával.

Szignifikánsan megnőtt január első napjaiban a légúti tünetekkel a háziorvosokhoz forduló betegek száma, ez pedig azt mutatja, hogy szinte teljesen összeért a koronavírus negyedik és ötödik hulláma

- mondta el az Inforádiónak Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos. 

Ennek hátterében az omikron variáns gyors, robbanásszerű terjedését látja. „A védőoltásoknak köszönhetően azért azt tapasztaljuk, hogy az omikron variáns esetében sokkal enyhébbek a tünetek, szinte náthaszerűek, illetve torokfájásra panaszkodnak a pácienseink. Azt is látjuk, illetve a Nyugat-Európából érkező hírekből is tapasztaljuk, hogy itt van az influenzajárvány is. Továbbra is azt szeretnénk kérni, hogy légúti tünetek esetén a betegek telefonon vagy egyéb csatornákon keresztül keresse fel háziorvosát, ne személyesen, a váróhelyeken történő fertőzést így lehet elkerülni” - mondta Békássy Szabolcs.