ellenzék;népszavazás;aláírásgyűjtés;

Már 100 ezer aláírásnál jár az ellenzék népszavazási kezdeményezése

A népszavazási kérdéseknek messze túlmutató jelentősége van, mivel ez az előválasztás után átvezet bennünket a kormányváltáshoz - mondta az ellenzéki vezetőkkel tartott sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter.

Abból is látszik, nincs igazi demokrácia Magyarországon, hogy egy hatalmi elit uralkodik az utóbbi években. Az ellenzéknek az a kutya kötelessége, hogy megváltoztassa ezt a logikát - jelentette ki Budapest főpolgármestere egy szerdai sajtóeseményen.

Karácsony Gergely azt mondta, a Fudan-ügyben és az álláskeresési járadék meghosszabbításával kapcsolatos népszavazási kezdeményezéssel is azt szeretnék elérni, hogy végre Magyarország fontos ügyeiről szóljon a közbeszéd „a Fidesz által ránk erőltetett kamutémák helyett”. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy az év végi rossz idő és a különféle ünnepek ellenére is már 100 ezer aláírásnál tart a népszavazási kezdeményezés. 

A népszavazás visz el minket a jövő áprilisi választásokig, ahol véget vetünk annak a politikának, ahol a népen uralkodnak és visszaadjuk a hatalmat a népnek

- jelentette ki Karácsony Gergely.

Az a folyamat, ami az ellenzéki előválasztással elkezdődött, az most az aláírásgyűjtéssel folytatódik - utóbbit már a Demokratikus Koalíció EP-képviselője mondta. Dobrev Klára hangsúlyozta, a maga és a Demokratikus Koalíció nevében mindenkit arra biztat, írja alá az íveket. Ez az egy perc, amennyit meg kell állni az aláírópultoknál, ez éppen annyit tesz hozzá a kormányváltáshoz, mint minden egyes szavazat jövő áprilisban - hangoztatta. Megjegyezte, ez az akció is egy lépéssel közelebb visz a kormányváltáshoz.

A Momentum elnöke, Donáth Anna azt mondta, minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy egy igazságosabb és jobb országban éljünk. Jelezte, a legégetőbb problémákra kell megadnia az ellenzéknek a választ, ugyanis ma Magyarországon lakhatási és megélhetési válság van.

Az MSZP társelnöke szerint nemet kell mondanunk a kínai eladósodásra és a hitelre, ám igent kell mondani a vidékieknek felépülő kollégiumi helyekre. Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, hogy ezekben a napokban ünneplik a rabszolgatörvény elutasításának évfordulóját. Mindezt azért tartja ünnepnek, mivel politikailag akkor dőlt el végérvényesen a demokratikus ellenzék összefogása. Azóta is együtt vagyunk, megbonthatatlanul - tette hozzá. 

Ennek az aláírásgyűjtésnek a sikeressége megalapozza a tavaszi kormányváltást - vélekedett az LMP társelnöke. Kanász-Nagy Máté szerint ezt Márki-Zay Péter vezetésével el fogják érni. 

A keleti diktatúrák helyett a nyugati jólét irányába mozdítaná el Magyarországot az ellenzék a Jobbik alelnöke szerint. Z. Kárpát Dániel úgy véli, ha választani kell a hárommilliós tandíjjal bíró kínai egyetem illetve a magyar fiatalok kollégiumi helyei közt, akkor az ellenzék az utóbbi mellett teszi le a voksát. „Az álnemzeti Fidesz elárulja a magyar fiatalok érdekeit” - fogalmazott. 

Bár nagyon sokszínű az ellenzék, de mindannyian piros-fehér-zöldek vagyunk - ezt már az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje mondta. Márki-Zay Péter szerint az igazi kérdés az, hogy elindulunk-e végre fölfelé, hogy Magyarország lehet-e „haza a magasban, mindannyiunk számára”.

Megjegyezte,

a népszavazási kérdéseknek messze túlmutató jelentősége van, mivel ez az előválasztás után átvezet bennünket a kormányváltáshoz. Hogy ha nem bontjuk meg ezt a létrejött egységet, akkor fel tudjuk szabadítani Magyarországot történelmileg legkorruptabb kormánya alól

- jelentette ki. 

A sajtótájékoztatón kizárólag csak a témában lehetett feltenni kérdést az újságíróknak. Márki-Zay Péter sajtófőnöke, Péterfi Judit jelezte, hogy amennyiben ez nem így fog történni, akkor a „következő kérdést fogom eszközölni”. 

Az állami tévé hírhedt riportere, Császár Attila is megjelent a kérdezők közt, aki azt valószínűsítette, hogy nem lesz meg a szükséges 200 ezer aláírás. Az-e az ellenzék legfontosabb üzenete, hogy írjanak alá, aminek „túl sok jelentősége nem lesz” - tette fel kérdésbe ágyazott politikai kinyilatkoztatását az elviekben független MTVA munkatársa. Karácsony Gergely erre úgy felelt, minden jogszabályi feltétel adott, hogy időben befejezzék az aláírásgyűjtést és így a kérdések ott legyenek a szavazólapokon a parlamenti választással egy időben. Ha mindez nem így lesz, akkor az azt jelenti, hogy a Fidesz fél ezektől a kérdésektől és a magyar választópolgárok akaratától - vélekedett. Péterfi Judit tartotta magát ígéretéhez, a Mediaworks munkatársának más témában feltenni kívánt kérdését nem engedte elhangozni. Így járt a hvg.hu munkatársa is. 

Noha Császár Attila kitartóan próbálkozott, Márki-Zay Péter végül azzal szerelte le, hogy minden felvetést szívesen megválaszol egy, a miniszterelnökkel folytatott nyílt vitában, amit az M1 is közvetít.