egészségügy;háziorvosok;

Hiába a negyedik oltást szorgalmazó kormányzati propaganda, még mindig szakmai iránymutatásra várnak az orvosok

Van ahol beadják a negyedik vakcinát a jelentkezőknek, de az oltóközpontok többsége kivár.

Az orvosokat is zavarba hozta a negyedik oltást szorgalmazó kormányzati propaganda, miután a szakemberek sem kapták meg a lebonyolításhoz várt segítséget.

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy a negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki megkaphatja. Az erről szóló szabályozást pedig rövid időn belülre ígérte. Azóta szinte naponta megjelenik a kormányzati járványhonlapon, hogy bárki, akit négy hónapnál régebben oltottak kérheti a negyedik vakcinát, ugyanakkor a regisztrációs oldalon még nem lehet az újabb dózisra jelentkezni. A közvetlenül az oltópontokon jelentkező pácienseket a tapasztalat szerint vagy beoltják, vagy nem. 

Lapunknak az oltási akció egyik helyszínén azt mondták: a médiában történt bejelentés óta még nem kellett oltaniuk. Ott abban bíztak, hogy még csütörtök előtt megkapják az oltóorvosi döntést segítő szakmai útmutatást, ami eddig még nem érkezett meg. Több alkalommal volt már, hogy jött beteg negyedik oltásra - mondta lapunknak az egyik budapesti oltópont vezetője -, de elküldtük, mert szakmai eljárásrend hiányában nem tudunk felelős döntés hozni, az orvosaink pedig így nem vállalták a felelősséget.”

Hozzátette, számtalan eldöntendő kérdés van, így például: mi van, ha valakinek három különböző oltása volt, akkor vajon mit adhatunk negyediknek? Vagy három egyforma volt, vagy kettő azonos és csak a harmadik különbözik, akkor melyik következhet?

- Az sem segíti a megoldást, hogy még nyomtatványt sem kaptunk a negyedik oltás igényléséhez, de a páciensek már jönnek. Múlt csütörtök óta egész nap égnek a vonalak egyfolytában kérdezik, hogy mit kaphatnak nálunk negyedikre. Egy 80 éves hölgy naponta többször is hív minket, szeretné mihamarabb beoltatni magát. Öt hónapja kapta meg a harmadikat, de most a háziorvosát nem éri el. Pedig amíg ő nem hoz tőle egy papírt arról, hogy javasolja az újabb vakcinát, addig nem merjük beoltani. Ilyen igazolást azonban eddig még egyik páciensünk sem hozott - mesélte lapunknak az orvos. Hasonlóan nyilatkoztak egy nagy budai kórház oltópontjánál is, egyelőre ők is szakmai eljárásrendre vagy kezelőorvosi ajánlásra várnak. Az intézmény vezetője telefonon iránymutatást is kért a kormányhivataltól, ahol azt tanácsolták: ne bonyolítsák túl, aki kéri a negyediket, annak adják be.

„Ma délelőtt körülbelül 100 nem fogadott hívásom volt, miközben másik 130 beteget személyesen is fogadtam”- reagált egy főváros közeli község háziorvosa arra a kérdésünkre, hogy eddig hány páciensével konzultált a negyedik oltásról. Rögtön hozzátette azt is, hogy a több mint 100 nem fogadott hívásból, alig néhány visszahívásra maradt energiája. (Szilveszter előtt két nappal visszahívási kötelezettséget rendelet el a miniszter a háziorvosok számára.) Az orvos érzékeltette azt is, hogy nem ez az egyetlen betarthatatlan jogszabály.

Nála az influenzaszerű tünetesek és az omikron-gyanúsak töltik meg a rendelőt, majd amikor egyszer csak elfogytak a váróból, kezdi az otthonukban lábadozó koronavírusosak ellátását. „Ebbe egyszerűen nem fér bele az amúgy egészséges, de negyedik oltást kérőkkel a konzultáció, vagy szakmai ajánlás írogatása az oltópontoknak” – mondta.

Falus: 60 év felett vagy kínai vakcinával érdemes negyedszer is oltaniFalus Ferenc egykori országos tiszti főorvos szerint aki tavaly október-december között kapott már harmadik oltást most nincs szüksége emlékeztető oltásra. Kivéve azt az esetet, ha két Sinopharmra ebben a pár hónapban még csak egy másik vakcinát kapott. Az ő esetükben az újabb oltás, igazából nem a negyedik, hanem második oltásnak tekinthető. Az egykori tiszti főorvos továbbá minden krónikus beteg 60 éven felülinek ajánlja a negyedik vakcinát. Szerinte viszont a többieknek nem olyan sürgős az újabb adag. Az omikron ellen önmagában ugyanis nem véd az oltás, tehát nekik elsősorban a FFP2-es maszkkal kell védekezniük ebben a járványhullámban.

Követhetetlen az új eljárásrend

Új szakmai eljárásrendet adott ki az országos tiszti főorvos. Eszerint hét napra csökken felnőtt fertőzöttek karanténideje, de ha negatív a tesztjük, már öt nap után is szabadulhatnak. Újdonság, hogy a kórházban kezeltek gyógyulttá nyilvánításához egy negatív antigén gyors-teszt is elég, ha a mintavétel a klinikai tünetek megjelenése után hét nappal történik. (Szakemberek szerint ez azért is furcsa, mert eddig a negatív gyors teszt nem jelentett biztos diagnózist, azt minden esetben egy PCR teszttel kellett megerősíteni.) A karantén feloldására is új szabályok érvényesek. A már 3 napja láztalan és a légúti tünetektől sem szenvedő fertőzöttek, akik legalább hét napot már karanténban töltöttek gyógyultnak nyilváníthatók és közösségbe engedhetők. Az enyhe tünetes, igazoltan beteg koronavírusosok, ha a karantén negyedik napján tünetmentesek, akkor a tünetek kezdetétől számított ötödik napon egy negatív gyorsteszttel szintén szabadulhatnak a karanténból. A megfertőződött egészségügyi dolgozók is felvehetik hét nap múlva munkájukat, de a 15.napon már teszthez sem kötik a munkahelyre való visszatérést. Külön szabályok vonatkoznak a gyerekekre. Az óvodákban és az iskolákban az igazolt fertőzöttekkel egy csoportban tanuló, játszó oltottaknak nincs karantén kötelezettségük, csak az oltatlanokat kell elkülöníteni, de csak öt napra. E szabály szerint mindenki oltottnak minősül, aki akár egyetlen oltást is kapott. A lapunk által megkérdezett háziorvosok szerint követhetetlenek az új szabályok.                

Nem marasztaltak el senkitEddig egyetlen háziorvost sem marasztaltak el, mert nem hívtak vissza beteget - derült ki a humántárca lapunk kérdésére adott válaszából. A Népszava ezenkívül azt tudakolta: Hányan tudnak Kásler Miklós előírásának eleget tenni? "A háziorvosok döntő többsége az omikron variáns és influenza miatt rendkívül erős betegforgalom mellett is lelkiismeretesen végzi a munkáját, fogadja a betegek hívását, ellátja a betegeket, végzi az oltások beadását, és a januári oltási akcióban is aktívan részt vesz. A háziorvosok szakmai képviselőivel folyamatosak az egyeztetések a betegellátás helyzetéről. Természetesen továbbra is bízunk a háziorvosok együttműködésében" - írták. Közölték azt is, hogy ezen a héten újabb 340 ezer antigén gyorstesztet, valamint védőeszközöket szállítanak ki a háziorvosokhoz.