Völner Pál;megfigyelés;lehallgatás;titkos információk;

2022-01-20 12:07:35

Sántít Völner ügyvédjének érvelése, miszerint jogtalanul figyelték meg fideszes politikust

A hatályos törvények szerint a hatóságok megalapozottan hallgathatták le a fideszes politikust.

A hatályos jogszabályok értelmében lehetséges, hogy egy mentelmi joggal rendelkező személyt leplezett eszközökkel figyeljenek meg - mondta el az ELTE Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára a Népszavának. Hack Pétert azután kerestük meg, hogy Völner Pál ügyvédje tegnap azt közölte, törvénytelen volt a politikus ellen folytatott titkos információgyűjtés, mivel még nem függesztették fel a mentelmi jogát.  

Mentelmi joggal rendelkező személyek esetében a gyanúsítás, a kényszerintézkedés és a vádemelés tekintetében szükséges a védettség felfüggesztése. Így minden további nélkül lehet az érintettel szemben titkos megfigyelést folytatni, a telefonját lehallgatni, iratokat bekérni, vagy tanúkat meghallgatni, mivel ez nem befolyásolja őt munkájában - amire a mentelmi jog vonatkozik. 

- tette hozzá. Az egyetemi tanár, az SZDSZ és a Magyar Helsinki Bizottság alapítója hangsúlyozta, ő maga nem látta a nyomozati anyagokat és kizárólag a sajtóban megjelent információk alapján mond véleményt.

Hack Péter kitért arra is, hogy ha ilyen eszközöket alkalmaznak egy parlamenti képviselővel szemben, akkor arról előzetesen értesíteni kell az Országgyűlés elnökét és a nemzetbiztonsági bizottság elnökét. Emlékeztetett, hogy 

Jelezte, előfordulhat az is, hogy valaki úgy kerül bele egy adott büntetőügybe, hogy nem ővele szemben rendelik el a titkos-, vagy leplezett eszköz alkalmazását, tehát nem konkrétan az ő telefonját hallgatják le, hanem valaki másét. Amennyiben ilyen eset van, akkor a nyomozási bírónak kell eldöntenie, hogy a büntetőeljárás során felhasználhatók-e azok az információk, amelyek így keletkeztek - például nem sérültek az adott személy jogai.

Völner Pál államtitkárt, Varga Judit igazságügyi miniszter korábbi helyettesét vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítják. Amennyiben a bíróság is bűnösnek találja, akár tíz év szabadságvesztésre is ítélhetik.