korrupció;Völner Pál;Nagy Ádám;

2022-01-21 06:22:41

„A legmagasabb szintig érő korrupciós ügy” – a végrehajtói kartól vásárolt irodaházat Rogán Antal kabinetfőnöke

Nem világos, a végrehajtói kar miért vette meg az épületet, ha néhány év múltán eladta. Nagy Ádám szerint az ingatlant nyilvános nyílt pályázaton vásárolta a cége kölcsönből és a bevételeiből.

„A nyilvánosságra került nyomozati anyagok alapján a rendszerváltás utáni politikatörténet legmagasabb szintig érő korrupciós ügyében” érintett Rogán Antal tárcája – jelentette ki a választási szövetségben induló hat ellenzéki párt csütörtökön. Emiatt nyílt levélben és a Karmelita kolostornál tartott közös sajtótájékoztatón szólították fel lemondásra a miniszterelnöki kabinetirodát vezető minisztert és kabinetfőnökét.

Az ellenzéki pártok azután léptek, hogy csütörtökön a Völner-Schadl-botrány „mellékszálaként” újabb gyanús ügyletre derült fény. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azt állította: Rogán kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak a cége vette meg korábban a botrányban központi szerepet játszó Magyar Bírósági Végrehajtói Kar irodaházát. Lapunk információi szerint kérdéseket vet fel az is, hogy miből futotta a fiatal kabinetfőnöknek az épület megvásárlására.

A fejlemények megértéséhez érdemes felidézni a történteket. Az ügyészség gyanúja szerint a végrehajtói kar elnöke, a már letartóztatásban lévő Schadl György éveken át jelentős összegeket, összesen 884 millió forintot fogadott el az alá tartozó végrehajtóktól a kinevezésükért cserébe. A kinevezési ügyintézésben az igazságügyi államtitkár, Völner Pál segítette, aki a gyanú szerint ezért sok részletben összesen 83 millió forintot kapott. Az ügy vizsgálata során többeket lehallgattak. A nyomozati anyag és a lehallgatások leiratának egy részét a 444 hozta nyilvánosságra. Így derült fény arra: Schadl más visszaéléseket is elkövethetett. Segíthetett például Völner egy rokonának és Rogán kabinetfőnökének, Nagynak jogi vizsgák sikeres teljesítésében. Mindezt megerősíti, hogy a Pécsi Tudományegyetem jogi karának dékánja lapunknak elmondta: egy érintett tanársegéd megerősítette neki, Schadl kérésére valóban segítette, hogy Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám vizsga nélkül szerezzen érdemjegyet. Ezt követően került most újra reflektorfénybe a harmincas évei elején járó Nagy Ádám – ezúttal a különös irodaház-vásárlással.

Mint azt Hadházy Ákos kiderítette, a XIII. kerületben áll egy 1800 négyzetméteres irodaház, amit 2017-ben, az akkor már Schadl-vezette Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vett meg. A közzétett tulajdoni lap szerint az épületet tavaly októberben eladták. A vevő a Nadan Property Kft. volt. Ezt a céget Nagy Ádám alapította 2019 végén. A cégnek, nem sokkal alapítása után, 2020-ra már 385 milliós eszközállománya volt. A cégpapírokból annyi következtethető ki, hogy ennek java része, 347 millió valamiféle rövid lejáratú kötelezettségből származik, ami általában hitelt, kölcsönt jelent.

Az ingatlanvásárlás részleteiről, cége vagyongyarapodásáról megkérdeztük Nagy Ádámot, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Megkerestük a végrehajtói kart is, hogy megtudjuk, miért vették meg az épületet, ha néhány év múltán eladták. Erre nem kaptunk választ, ahogy arra sem, mennyi volt a vételi- és később az eladási ár.

Kapott válaszokat viszont az atv.hu. Nagy Ádám azt közölte: „Az ingatlant nyilvános nyílt pályázaton vásárolta a vállalkozás. Az ingatlan vételárát a cég kölcsönből és a bevételeiből finanszírozta.” A végrehajtói kar is válaszolt az atv.hu-nak. Az írták: „A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar érdekeltségébe tartozó ingatlan értékesítése szabályosan zajlott. Az ingatlan értékét igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő állapította meg, majd a tulajdonos nyílt pályázat útján hirdette meg azt, többek között országos napilapban megjelenő felhívással. Az ingatlannal kapcsolatos pályázaton tehát bárki részt vehetett és az ingatlan a pályázatra beérkezett érvényes ajánlatok alapján a legmagasabb árat ajánló pályázónak került értékesítésre.” A kar ezúttal sem tett említést arról, hogy mennyiért vették meg az épületet és mennyiért adták el.

A kabinetminiszter alatt dolgozó Nagy Ádám előbb Rogán Antal titkára volt, majd később, 2012-ben ő lett egyik gyerekének a keresztapja a Blikk szerint. Később az akkor még diploma nélküli, huszonéves Nagyot a Hungaroring Zrt. igazgatótanácsába is beültették, majd 2018-tól az időközben államosított Antenna Hungáriában lett igazgatósági tag. Ahogy azt annak idején a 24.hu megírta, Rogán Antal a válása után egy II. kerületi luxus villalakásba költözött, amit Nagy Ádám édesapjától, N. Andrástól bérelt. A kabinetvezető édesapja más, korábbi Rogán-vagyonelemet is a nevére vett: ő vásárolta meg Rogán ex-feleségétől a közös balatonlellei nyaralójukat.

N. András is a nyilvánosság számára nehezen érthető módon jutott a luxusingatlanokhoz. A nyilvános cégadatok szerint ugyanis korábbi vállalkozásai megközelítően sem termeltek ilyen profitot. Azonban valaki mégis meglátta a fantáziát az üzletben: N. András egy 2017-ben alapított ingatlancégébe három év alatt mintegy 421 millió forint érkezett ismeretlen forrásból.