ellenzék;népszavazás;

2022-01-21 17:22:14

Political Capital: száz százalék, hogy nem lehet az ellenzék népszavazását megtartani a parlamenti választással egy időben

A főpolgármester-helyettes szerint erre még jogilag van lehetőség.

Száz százalék, hogy nem lehet az országgyűlési választásokkal egy időben szavazni az ellenzék népszavazási kérdéseiről - írja a Political Capital. 

Mint lapunk is beszámolt róla, a hatpárti szövetség a pénteki napon adta le azt a kezdeményezését, amelyben a Fudan Egyetem budapesti campusáról, valamint az álláskeresési járadék 30-ról 90 napra történő felemeléséről kérdezné a magyarokat.  

Az elemző központ szerint az ellenzék kommunikációja - hogy akár az április 3-ai választással egy időben még megtartható a népszavazás - érthető, ám biztos, hogy nem így lesz. Ám ezt lehet a törvény kereteire és az érintett intézmények lassúságára fogni. Ami furcsább, hogy a magyar médián úgy megy át ez az értelmezés, hogy már a népszavazási kérdések tavaly júliusi benyújtása óta 99 százalékos biztonsággal tudni lehetett, hogy idén áprilisig nem fog átfutni a rendszeren. Ma a helyzet csak annyiban más, hogy a 99 százalék 100 százalékra nőtt - tették hozzá. Ezt követően ismertették, milyen állomások vannak még hátra:

Ha a fenti aktusok mindegyike csak 1-1 napot venne igénybe, már akkor sem volna lehetőség április 3-ára kitűzni a népszavazást (a két jogorvoslati határidőt természetesen ki kell várni). Ha pedig minden időkeretet maximálisan kihasználnak, akár októberig is elhúzható a folyamat - olvasható a Political Capital elemzésében.

A főpolgármester-helyettes szerint ugyanakkor még van jogi lehetőség arra, hogy az április harmadikai választásokkal egy időben lehessen szavazni az ellenzék kérdéseiről. Gy. Németh Erzsébet az ATV Start című műsorában azt mondta, hogy biztosan van 200 ezer érvényes aláírás. Innentől kezdve csak a választási irodán és az országgyűlésen múlik, hogy mikorra írja ki a népszavazást.