átadás;népszavazás;aláírások;Egységben Magyarországért;

2022-01-21 11:05:48

Az ellenzék leadta az aláírásokat, Márki-Zay Péter szerint az igazi népszavazás április 3-án lesz

Az Egységben Magyarország ellenzéki pártjai pénteken leadták a két kérdésre összegyűjtött összesen 470 ezer aláírást.

A koronavírus-fertőzés miatt karanténban lévő ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyes részvétele nélkül adták le a Nemzeti Választási Irodának (NVI) az ellenzéki összefogás pártjainak képviselői pénteken az általuk kezdeményezett népszavazási kérdésekhez 30 nap alatt összegyűjtött, egyenként 235 ezernyi aláírást. 

Mielőtt az Országház szomszédságában, az NVI Alkotmány utcai székházába eljuttatták a becsomagolt aláírásokat, Péterfi Judit, az Egységben Magyarországért sajtófőnöke felolvasta Márki-Zay Péter levelét:

Az ellenzék közös kormányfőjelöltje szerint két világ él egymás mellett Magyarországon, az egyik hazugságokkal tereli el a figyelmet a lényeges kérdésekről, „óvodások nemváltó műtétjével riogatja” az embereket. A felolvasott levél kiemeli, hogy a kiskorúak nemváltó műtétje ma is lehetetlen, azonban Magyarországon az emberek egyre rosszabbul élnek. Ez a másik Magyarország a valódi kérdésekről kérdezi az embereket: akarunk-e 500 milliárd forinttal eladósodni, együttérzők vagyunk-e az emberekkel.

Az ellenzéki népszavazás kezdeményezője Karácsony Gergely főpolgármester a helyszínen mondta el, hogy az elmúlt évtizedben a korrupció, a kivagyiság jellemezte a politikát, amely az emberek félrevezetését szolgálta a politika. Mint fogalmazott, közérdek, hogy a politikusok ismét az embereket szolgálják. Kijelentette: 

Az Egységben Magyarországért pártjainak képviselői közül felszólaló momentumos Orosz Anna, köszöntetét fejezte ki az aláírásgyűjtő aktivistáknak, és szerinte „nincs olyan lehetetlen körülmény, amely miatt ezt a kormányt ne tudnák megdönteni”.

 Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint az aláírások is azt mutatják, az emberek nem kérnek Orbán Viktor hatalmából, és szerinte április 3-án végre új, demokratikus kormánya lesz Magyarországnak.

Komjáthi Imrét, az MSZP-egykori éhségmenetelőjét, a jelenlegi helyzet emlékezteti a szocialisták korábbi akcióira, s leszögezte: „ma megélhetési válság van, a kormány nem cselekszik, csak saját és haverjai zsebét tömi”.

Szabó Tímea (Párbeszéd) is azt hangoztatta, hogy az emberek az aláírásaikkal már most nemet mondtak arra, hogy a hatalom a kínai kommunista párt érdekeit szolgálja. Szerinte nem csúsztak ki semmilyen határidőből, Áder János köztársasági elnök kiírhatja április 3-ra a népszavazást, s ha ezt nem teszi, a magyar emberek akaratával megy szembe.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté szerint a népszavazási kérdések fontossága napról napra nő. A „fideszes kiváltságosok” figyelmét felhívta, hogy ők a népszavazással és a kormányváltással tesznek igazságot. A jobbikos Szilágyi György pedig az összefogás hatalmas erejéről beszélt.