Magyarország;Ukrajna;diplomácia;válság;

2022-01-24 15:56:39

Szijjártóék egyelőre nem rendelik haza a kijevi külképviseleten dolgozókat

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság eközben hétfőn közölte, hogy Ukrajna elhagyására kéri az ott szolgálatot teljesítő diplomatáinak a hozzátartozóit, és ezt javasolja ott tartózkodó állampolgárainak is.

„Egyelőre nem tervezzük sem a kollégák hazahívását, sem pedig az utazási tanácsok módosítását” – válaszolták a 24.hu kérdésére, hogy hazaküldik-e a kijevi külképviseleten dolgozó, nélkülözhető munkatársaikat és családtagjaikat, illetve mennyire tartják veszélyesnek az Ukrajnába való beutazást, és tervezik-e az ország besorolásának megváltoztatását.

A portál emlékeztet arra: a külügyminisztérium jelenleg a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok közé sorolja Ukrajnát, és csak a szakadár tevékenységek által sújtott Donyec és Luhanszk megyékbe nem ajánlja az utazást. Kárpátalját biztonságosnak minősítik, az ország többi részén viszont fokozott figyelemre és óvatosságra intenek, különösen sötétedés után, mivel “megszaporodtak a terrorfenyegetések és terrorcselekmények, főleg robbantások formájában”.

Mint arról a Népszava is beszámolt, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság eközben hétfőn közölte, hogy Ukrajna elhagyására kéri az ott szolgálatot teljesítő diplomatáinak a hozzátartozóit, és ezt javasolja ott tartózkodó állampolgárainak is, a NATO pedig készenlétbe helyezi erőit az orosz fenyegetés miatt.