ENSZ;Afganisztán;válság;segély;

ENSZ-főtitkár: hajszálon függ Afganisztán sorsa

Milliók szenvednek súlyos mértékben éhínségtől, az oktatás és a szociális szolgáltatások az összeomlás szélén vannak, a likviditáshiány miatt pedig csak korlátozottan tudják elérni a szükséget szenvedőket – hívta fel a figyelmet António Guterres. Az ENSZ BT szerdán vitatja meg a közép-ázsiai ország helyzetét.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a világszervezet főtitkára erről az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai, Afganisztánnal foglalkozó tanácskozásán beszélt.

Guterres szerint fel kell függeszteni azokat a szabályokat és feltételeket, amelyek nem csak az afgán gazdaságot, de az életmentő műveleteket is korlátozzák.

AZ ENSZ-főtitkár ismételten felszólította a tagállamokat, hogy bocsássanak ki a humanitárius tevékenységekhez szükséges tranzakciókra vonatkozó általános engedélyeket. Jogi biztosítékot kell adnunk a pénzügyi intézményeknek és a kereskedelmi partnereknek arra vonatkozóan, hogy együttműködhetnek a humanitárius műveleteket végzőkkel anélkül, hogy a szankciók megsértésétől kellene tartaniuk. Fel kell lendítenünk Afganisztán gazdaságát likviditásfokozás által. Vissza kell rántanunk a gazdaságot a szakadék szélérők. Ennek értelmében meg kell találni a módját annak, hogy felszabadítsuk a befagyasztott valutatartalékot, és helyreállítsuk az afgán jegybank működését – jelentette ki.

Az afgán jegybank csaknem 9,5 milliárdos nemzetközi tartaléka, amelyeket a radikális iszlamista tálibok augusztusi hatalomátvétele után befagyasztottak, továbbra is zárolva van, a nemzetközi segítségnyújtás pedig felfüggesztették.

Bár a befagyasztott afgán újjáépítési vagyonkezelői alap támogatói decemberben megállapodtak abban, hogy 280 millió dollárt folyósítanak a Világélelmezési Programon (WFP) és az ENSZ Gyermekalapján (UNICEF) keresztül Afganisztán számára, Guterres sürgette a maradék 1,2 milliárd felszabadítását is annak érdekében, hogy „segíthessenek az afgánoknak túlélni a telet”. Sürget az idő – hangsúlyozta.

Az ENSZ januárban 4,4 milliárd dolláros segélyt kért Afganisztán számára. A világszervezet szerdai közlése szerint további 3,6 milliárd dollárra lenne szüksége az egészségügy és az oktatás, az alapvető infrastruktúra, az életlehetőségek és a társadalmi kohézió előmozdítása érdekében, különös tekintettel a nők és a lányok szükségeire.