Ukrajna;Oroszország;Egyesült Államok;NATO;

2022-01-27 22:50:52

Vlagyimir Putyinnál pattog a labda, az orosz kormánypárt veszélyes játszmába kezdett

Marad a patthelyzet az Egyesült Államoknak az orosz ultimátumra adott írásbeli válasza után is, de ez egyben azt is jelenti, hogy a tárgyalások folytatódnak.

A háborús fenyegetés miatt az utóbbi időben gyengélkedő orosz és ukrán részvények is némileg erőre kaptak annak hírére, hogy folytatódnak a tárgyalások Oroszország és az Egyesült Államok között. Bár a helyzet egy tapodtat sem mozdult el a háborús fenyegetés feloldása felé, már az is eredménynek számít, hogy a tényleges fegyveres konfliktus kirobbanásának réme is elodázódott.  

Nem tudni, hogy  a Fehér Ház pontosan mit válaszolt a Kreml ultimátumára, mert azt az amerikai fél kérésére az oroszok nem hozzák nyilvánosságra, azt viszont igen, hogy egyelőre senki sem tett lényegi engedményt. – Egyértelművé tettük, hogy alapvető elveinket fenntartjuk, beleértve Ukrajna függetlenségének, területi integritásának biztosítását, és azt, hogy az országok maguk döntsenek biztonsági megállapodásaikról és szövetségeseik megválasztásáról – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hangsúlyozva azt is, hogy 

Ugyanakkor az Egyesült Államok kész a párbeszédre olyan témákban, mint például a fegyverzetellenőrzés és a bizalomépítő intézkedések – jelezte az amerikai diplomácia első embere.

Azzal, hogy Washington írásos választ adott Moszkva biztonsági garanciákat felsorakoztató abszurd követeléslistájára, Blinken szavaival élve, „komolyan vehető diplomáciai utat ajánlott fel”. (Mint ismert, Oroszország kérései lényegében az egykori szovjet befolyási övezet visszaállítását célozzák, Moszkva gyakorlatilag a NATO és Oroszország közötti 1997-es alapszerződés aláírásakor létező NATO infrastruktúrára való visszatérést szeretné elérni.) Orosz oldalról egyelőre tovább tart a ködösítés. Szergej Lavrov külügyminiszter szűkszavú nyilatkozatban jelezte, hogy bár a Moszkva fő biztonsági aggályaira adott amerikai válasz negatív, a másodlagos ügyekben reményt ad a további párbeszédre. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sajtótájékoztatóján viszont nem e reményt hangsúlyozta. ~ Nem állíthatjuk, hogy álláspontunkat figyelembe vette Washington, illetve azt sem, hogy lett volna erre szándék, és ez nem ad okot túlzott optimizmusra, mégis mindkét félnek érdeke a párbeszéd folytatása – mondta a politikus.

Amint Blinken szerda este az amerikai válasz megküldésének bejelentésekor fogalmazott, most Oroszország térfelén van a labda. Egyelőre azonban kiszámíthatatlan, mi lesz a következő orosz lépés. Amire mindenképpen még várni kell, az elnöki szóvivő ugyanis azt mondta, Moszkva nem akarja húzni az időt, de nem is siet a viszontválasszal. Az nem kérdés, hogy az orosz térfél egyedül Vlagyimir Putyin elnököt jelenti. Lavrov maga jelezte, hogy az elnök fog dönteni az ország következő lépéseiről az Egyesült Államokkal és a NATO-val kapcsolatban. Mindenesetre az nem sok jót vetít előre, hogy a kelet-ukrajnai szeparatisták vezetői Ukrajna amerikai felfegyverzésére hivatkozva maguk is modern fegyvereket követelnek a Kremltől. Az azonban végképp rosszat sejtet, hogy a kormányzó Egységes Oroszország párt is felszólította a kormánytt, szállítson fegyvereket a szakadároknak. Válasz ugyan erre egyelőre nincs, de az elnöki párt követelése két dolgot jelenthet, azt hogy Putyin belpolitikai pozíciói is megrendültek a maga kreálta zsákutcában vagy hogy a pártja révén szándékosan tovább fokozza a feszültséget az orosz elnök.