NATO;Magyarország;Honvédelmi Minisztérium;

2022-01-27 20:10:50

Megszólalt a Honvédelmi Minisztérium, jöhet-e Magyarországra az ezerfős elrettentő NATO-egység

Magyarország lojális NATO-partner, de a párbeszéd híve az ukrán-orosz konfliktusban – derül ki abból a válaszból, amelyet a Honvédelmi Minisztérium adott az atv.hu kérdésére.

A portál azután fordult a tárcához, hogy a CNN szerdán megszellőztette, az Egyesült Államok három kelet-európai NATO-tagországgal, Bulgáriával, Romániával és Magyarországgal  tárgyal egy ezerfős NATO-egység befogadásáról.Az amerikai hírtelevízió információi szerint a három országba 1000-1000 fős NATO-kontingenst vezényelhetnek, hasonlót ahhoz, amilyen Lengyelországban és a balti NATO-tagországokban állomásozik már. Elrettentő erőnek szánják, válaszul a fenyegetésre, amely orosz részről éri Ukrajnát, és még azelőtt küldenék, hogy az ukrán határ közelében állomásozó körülbelül 127 ezer orosz katona parancsot kapna a támadásra.

– hangzik a Honvédelmi Minisztérium közleménye. NATO-egységek küldésére az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság hajlandó, de a 30 NATO-tagország közül nincs mindegyik elragadtatva az ötlettől, a németek például nem akarnak fegyvereket eladni Ukrajnának.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök február 1-én utazik el Moszkvába tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.