belpolitika;felmérés;választás;Fidesz;ellenzék;

2022-01-28 13:13:01

Republikon: fej fej mellett a Fidesz és az ellenzéki összefogás, Gattyán György pártjára 1 százaléknyian szavaznának biztosan

Orbán Viktor népszerűbb, mint Márki-Zay Péter.

Pártpreferencia tekintetében a Fidesz-KDNP 36, az Egységben Magyarországért pártjai együttesen 34 százalékon állnak a teljes népesség körében. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 3, a Mi Hazánk Mozgalom 2 százalékon áll, az „egyéb pártra” szintén két százaléknyian szavaznának, a bizonytalanok aránya 22 százalék – derül ki a Republikon Intézet Népszavához eljuttatott felméréséből. A hatpárti ellenzéki összefogás pártjai közül a Demokratikus Koalíció 12, a Jobbik 8, az MSZP és a Momentum Mozgalom 5-5, az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

Ehhez képest a pártválasztók körében teljesen kiegyenlített a helyzet, A Fidesz-KDNP ugyanúgy 46 százalékon áll, mint a hatpárti összefogás. Az ellenzék 46 százalékos népszerűségéből a Demokratikus Koalíció 16, a Jobbik 11, az MSZP és a Momentum 7-7, a Párbeszéd 3, az LMP 2 százalékkal veszi ki a részét.

A kutatásból kiderül az is, hogy megkérdezettek 64 százaléka hallott arról, hogy a milliárdos nagyvállalkozó, Gattyán György pártot alapított (az NVB által tegnap nyilvántartásba vett Megoldás Mozgalom fűződik a nevéhez), és indul a 2022. április 3-i magyarországi parlamenti választáson, 23 százalékuk nem hallott róla, a maradék 13 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni. 

A megkérdezettek 64 százaléka biztosan elmenne szavazni, 17 százalékuk valószínűleg elmenne, 13 százalékuk valószínűleg nem menne el, 4 százalékuk biztosan nem menne el, két százalékuk pedig nem tudott vagy akart válaszolni.

Ami a miniszterelnök-jelöltek, illetve a reménybeli köztársasági elnök ismertségi adatait illeti, Orbán Viktor 86, az ellenzéki Márki-Zay Péter 81, Novák Katalin pedig 77 százalékon áll. A megkérdezettek 38 százaléka egyáltalán nem kedveli Orbán Viktort, 33 százalékuk nagyon kedveli, 19 százalékuk inkább kedveli, 11 százalékuk inkább nem kedveli. Márki-Zay Pétert a válaszadók 53 százaléka egyáltalán nem kedveli , 25 százalékuk inkább kedveli, 12 százalékuk nagyon kedveli, 10 százalékuk inkább nem kedveli.

A megkérdezettek 43 százaléka egyáltalán nem kedveli Novák Katalint, 27 százalékuk nagyon kedveli, 19 százalékuk inkább kedveli, 11 százalékuk inkább nem kedveli. A felmérésben a köztársasági elnök megválasztásának módjáról is kérdezték az embereket. A válaszadók 60 százaléka szerint az elnököt közvetlenül a választópolgároknak kellene megválasztaniuk, 32 százalékuk szerint a parlamentnek, nyolc százalékuk nem tudott vagy akart válaszolni.  

A felméréshez a Republikon Intézet ezer embert kérdezett meg telefonon január 20-25. között.