választás rendje elleni bűncselekmény;felfüggesztett börtön;közokirat-hamisítás;felmentés;

2022-01-28 16:44:32

Már csak felfüggesztett börtön és részben felmentés járt a választási csalásért a kormány törvénymódosítása miatt

A vádlott a 2019-es önkormányzati voksoláson fizetett le hajléktalanokat a szavazataikért. Immár ítélet is szentesíti a voksturizmust.

A Pécsi Ítélőtábla egy év – másfél évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte azt a vádlottat, aki 2019 októberi választás előtt nagykanizsai hajléktalanokat jelentetett be egy várföldei ingatlanba, nekik pénzt, ételt-italt fizetett, és szállította őket a voksolásra, hogy az általa megnevezett személyre szavazzanak – derült ki a bírósági portálon ismertetett másodfokú ítéletből. A táblabíróság

a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény ügyében a kiszabott büntetést helybenhagyta, de több ponton megváltoztatta az ítéletet.

Mint írják, a vádlott 2019 szeptemberében ezer forintot ajánlott fel és fizetett ki három fedél nélküli embernek a megnevezett ingatlanba való bejelentkezésért. A választás napján, 2019. október 13-án aztán Nagykanizsáról a közeli Várföldére szállította a hajléktalanokat, közben ételt-italt vásárolt nekik, majd elmagyarázta, hogy a választáson kire kell szavazniuk. A szavazatok leadása után a vádlott a helyi italboltban még italt vásárolt a férfiaknak, átadott nekik fejenként ötezer forintot, majd visszaszállították őket Nagykanizsára.

Az első fokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék előkészítő ülésén a vádlott beismerte bűnösségét a vádban szereplő valamennyi cselekményben és a beismeréssel érintett körben a tárgyalásról való jogáról is lemondott. Ezért a törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében, valamint 3 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében is.

Az ítélőtábla a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény minősítését is megváltoztatta aszerint, hogy azt a vádlott felbujtóként követte el. A másodfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője 3 napot tartott fenn fellebbezésük bejelentésére. 

A részben megváltoztatott ítélet alapja – ahogy arról korábban a Népszava is beszámolt – a Fidesz által kezdeményezett tavalyi törvénymódosítás: egy salátatörvénybe rejtették és el is fogadták azt a javaslatot, amelynek értelmében ez évtől büntetőjogi értelemben nem vonhatók felelősségre azok, akik kizárólag csak a szavazás miatt rosszhiszeműen, az ottélés szándéka nélkül létesítenek Magyarországi lakcímet. Ezzel gyakorlatilag legalizálták a voksturizmust, s az ezt lehetővé tévő jogszabályt a múlt év végén az Alkotmánybíróságon támadta meg az ellenzék.