Kenya;Franciaország;Németország;terrorizmus;

2022-01-28 15:36:26

Támadások veszélyére figyelmeztettek: fokozták a biztonsági készültséget Kenyában

A rendőrség éberségre intette a lakosokat, és felszólította őket, hogy jelentsenek bármilyen gyanús tevékenységet.

A főváros, Nairobi utcáin pénteken állig felfegyverzett rendőrök járőröztek, miután fokozták a biztonsági készültséget a kormányzati épületek, szállodák, magánépületek és bevásárlóközpontok környékén – erről számolt be az al-Dzsazíra katari tulajdonú pánarab hírtelevízió. A rendőrség közleményében éberségre intette a lakosokat, és felszólította őket, hogy jelentsenek bármilyen gyanús tevékenységet.

Franciaország nagykövetsége csütörtökön üzenetet intézett állampolgáraihoz, amiben egy lehetséges támadás veszélyére figyelmeztette őket Nairobiban a következő napokban. A diplomáciai képviselet honlapján közölte: valós veszélyes áll fenn annak, hogy támadás ér a külföldiek által látogatott helyiségeket, köztük éttermeket, szállodákat és bevásárlóközpontokat. Ezért fokozott éberségre intik a Kenyában tartózkodókat, és azt kérik tőlük, hogy kerüljék el ezeket a nyilvános helyeket a következő napokban.

Németország kenyai nagykövetsége hasonló figyelmeztetést adott ki, míg a holland diplomáciai képviselet szerint tájékoztatást kaptak a francia nagykövetségtől, az információt pedig hitelesnek ítélték meg.

Kenyát számos terrortámadás sújtotta az al-Shabaab szomáliai dzsihadista szervezet részéről amiatt, hogy Kenya is küldött csapatokat az Afrikai Unió (AU) szomáliai missziójába, amely a dzsihadisták ellen folytat harcot. Az al-Shabaab harcosai 2019-ben 21 embert öltek meg egy szálloda és irodakomplexum elleni támadásukban a fővárosban. A dzsihadisták 148 embert öltek meg egy kenyai egyetem elleni 2015-ös támadásukban, az áldozatok csaknem mindegyike diák volt. Sokukat közvetlen közelről lőtték agyon, azután, hogy keresztényként azonosították őket.