Emmi;bíróság;pedagógussztrájk;

Bírósági ítélet szerint jogszerű, az Emmi törvényen kívülinek tartja a tanárok sztrájkját

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleménye szerint bár a bíróság kimondta, hogy a sztrájk jogszerű, az ügyben csak elsőfokú ítélet született, a döntés így nem jogerős.

Mivel a megtartásáról szóló bírósági döntés még nem emelkedett jogerőre, az emberi Erőforrások Minisztériuma illegitimnek tartja a pedagógusok hétfői sztrájkját – jelezte közleményében a tárca. Az Emmi emlékeztetett, hogy bár a szakszervezetek már december 21-én, az Orbán-kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan - bírósághoz fordultak, nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni, így a szükséges hiánypótlások miatt a bíróság csak január 28-án hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot. A jogszabály alapján sztrájkot csak akkor lehet megtartani, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla – hangoztatja a tárca.

A minisztérium közleményében hivatkozik arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban a gyerekek és a szülők, és mivel a sztrájk „jogszerűtlen”, a diákoknak hétfőn iskolába kell menniük, a távollét hiányzásnak számít.

A hétfői, 8 és 10 óra között tartandó sztrájk ötletével azután álltak elő a szakszervezetek, hogy nem tudtak megegyezni az Emmivel a béremelés mértékéről, illetve az oltatlan pedagógusok helyzetéről sem.

A sztrájkoló pedagógusokat támogató online petíciót már több mint 48 ezren írták alá.