elemzés;Magyarország;euró;felmérés;Republikon;

2022-02-08 14:47:00

Republikon: a fideszes szavazók többsége szerint is be kell vezetni az eurót

A megkérdezettek 26 százaléka szerint azonban soha nem lesz Magyarországon használatban a közös európai valuta.

A Fidesz-KDNP-t támogatók 51 százaléka is úgy gondolja, hogy amennyiben Magyarország teljesíti a feltételeket, be kell vezetni az eurót hazánkban. Az ellenzéki összefogás szavazói körében ugyanez a szám 67 százalék. A kormánypártiak 40, az ellenzékiek 25 százaléka nem ért egyet az állítással - derül ki a Republikon Intézet januári elemzésének ma közzétett eredményeiből. Az elemzéshez az Eurobarométer és a Závecz Research Institute 2021-es adatait használták.

A kutatásból kiderül, hogy ennek ellenére a válaszadók döntő többsége (67 százaléka) úgy gondolja, Magyarország jelenleg nem áll készen az euró bevezetésére, pedig 64 százalékuk ugyanakkor pozitív következményekkel számol, ha egyszer bevezetik. Ezt az sem befolyásolta a jelek szerint, hogy a megkérdezettek 50 százaléka egyébként áremelkedéssel számol erre az esetre. Árcsökkenést csak három százalék prognosztizált, a válaszadók 41 százaléka pedig úgy vélte, stabilizálódni fognak az árak.

Az euró bevezetésének időpontjára vonatkozóan a legtöbben - a válaszadók 42 százaléka - úgy saccoltak, hogy 10 éven belül lehet esedékes. 26 százalékuk szerint már 5 éven belül megtörténhet az átállás, szintén 26 százalék szerint azonban Magyarországon soha nem fogják bevezetni a közös európai fizetőeszközt.

a közös európai fizetőeszközt.