Göd;Dorosz Dávid;Hadházy Ákos;Balogh Csaba;Tuzson Bence;Kara Ákos;

2022-02-08 18:54:23

Nem épül kormányzati adatközpont Gödön, de legalább elment 16 milliárd forint a semmire

Minimum. Mert az EU-s támogatás mellé állami támogatás is lapult a felfüggesztett projektben Hadházy Ákos, Balogh Csaba és Dorosz Dávid szerint.

Felfüggesztették annak a Gödön félig elkészült szerverparknak az építését, amely a magyar állam minden fontos adatát volt hivatott tárolni - számolt be róla Balogh Csaba, Göd polgármestere. Ez úgy derült ki, hogy a városvezető a várható zajterhelés miatt szeretett volna módosítani a projekt részletein. Balogh Csaba Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel és Dorosz Dáviddal, az ellenzéki összefogás helyi jelöltjével jelentkezett be közös videóban.

A videó  emlékeztet, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője (egyben a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára), Tuzson Bence és a szintén fideszes Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt államtitkára 2016-ban tette le a szerverpark alapkövét, azt ígérve, hogy a következő évtől a magyar állam minden adatát ott fogják tárolni, ám halasztást követően a terv félbe szakadt.

A projektre az Európai Unió 16 milliárd forint támogatást adott, amely a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt.-nél kötött ki. Az építkezést végző cég a biztonság kedvéért kapott ezen kívül még állami támogatást is, ami Hadházy Ákos szerint ugyancsak több milliárdos tétel volt, bár az nem derült ki, hogy pontosan mennyi. Az ellenzéki országgyűlési képviselő mindenesetre azt is állította, hogy miután az építkezést felfüggesztették, a projekt nyomait igyekeztek eltüntetni. 

Dorosz Dávid a videóban egyebek között arról beszélt, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője, Tuzson „nullás” Bence (így jellemezte a kormánypárti politikus tevékenységét) semmit nem tett a térség érdekében, ellenben kiszolgáltatta a multinacionális nagyvállalatok profitérdekeinek, a helyiek pedig a félkész „betonszarkofág” látványa mellé környezeti és zajterhelést kaptak. És hol van a pénz? – firtatta zárásként az ellenzéki politikus.