ellenzék;köztársasági elnök;Iványi Gábor;Márki-Zay Péter;

2022-02-08 21:49:05

Márki-Zay Péter: Iványi Gábor tisztelettel vállalja az államfői jelölést, ha mellette döntenek az ellenzéki pártok

Konszenzus azonban nincs közöttük.

Nincsen konszenzus a pártok körében a közös államfőjelöltről - jelentette ki a hatpárti együttműködés közös miniszterelnök-jelöltje az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este.

Márki-Zay Péter szerint már egy negyedik és ötödik jelölt neve is felmerült, ugyanakkor arra kérték meg őt a pártok, beszéljen Iványi Gáborral az esetleges jelöltségről. A lelkész erre „nem mondott nemet”, vagyis tisztelettel vállalja a felkérést. A politikus nem felelt arra a kérdésre, hogy konkrétan mely pártok támogatják Iványi jelölését. Azt hangoztatta, a pártok részéről az is egy következetes álláspont, hogy ha nincsen konszenzusos jelölt, mivel az ellenzék közös programjában a közvetlen államfő-választás mellett tett hitet. „Én azt gondolom, hogy mindenki, akinek nem orbánviktoros fülbevalója van, az alkalmasabb lenne a nemzet egységének a kifejezésére” - jelenttette ki.

Márki-Zay Péter egyébként alkalmas jelöltnek tartja Iványi Gábort, aki még a fideszesek számára is nagyon jó és elfogadható jelölt lenne, mivel ő keresztelte meg Orbán Viktor két legkisebb fiát. Egy kérdésre válaszolva jelezte, nem biztos, hogy lesz közös jelölt, ám szeretnék, ha ez így lenne. A kormányfőjelölt ugyanakkor ő maga a pártok mindegyik jelöltjét támogatja. 

Kapott kérdést azzal kapcsolatban is, hogy mit szól Mészáros Lőrinc és Bige László üzleteléséhez. Márki-Zay Péter szerint ez egyáltalán nem rendkívüli, „ezzel csak a Fidesz hazugságait sikerült cáfolni arról, hogy itt a gazdákat megkárosították volna”. Saját bevallása szerint ez a hír kíváncsivá tette, ezért felhívta Bige Lászlót. Azt a választ kapta, hogy ő maga semmilyen közvetlen kapcsolatban nincs Mészáros Lőrinccel, ugyanakkor üzletkötőik között rendszeresen van ilyen transzfer minden évben. Jelezte azt is, hogy ugyan a felcsúti dollármilliárdos nem támogatta a kampányát, de ha ez megtörténne, akkor annak is örülne. 

Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy nagyon szeretne elutazni Erdélybe, kérte is kollégáit, szervezzenek meg neki egy ilyen látogatást. „Nagy örömmel hallom, hogy Erdélyben is vannak olyan bátor székelyek, akik ki mernek állni egy nemfideszes politikussal is beszélgetni és nem félnek attól, hogy akkor az ő intézményük vagy településük nem kap majd támogatást a Fidesztől vagy lejáratókampány célpontjai lesznek” - jelentette ki. 

Az interjúban arról is említést tett, hogy február 16-án fogja tartani miniszterelnök-jelölti évértékelőjét.