közoktatás;pedagógussztrájk;gyurcsányozás;

2022-02-12 10:13:15

Diktatórikus lépést emleget az érdekképviselet, miután az Orbán-kormány rendeletileg betiltotta a tanársztrájkot

A hivatalos indoklásban sikerült egy jóízűt gyurcsányozni is.

Gyakorlatilag ellehetetlenítik a sztrájkot az oktatási intézményekben. A sztrájkjogunk rendeleti megvonása tipikus diktatórikus lépés, és a diktatúra sajátos problémamegoldása – közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Mint lapunk is beszámolt róla, az Orbán-kormánynak Magyar Közlönyben péntek este megjelent rendelete arról szól, hogy minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre. Azt is megszabták, hogy minden gyermek, illetve tanuló csak azokkal a társaikkal tartózkodhat egy helyiségben a felügyelet biztosítása során, akikkel a sztrájkot megelőzően is egy csoportba, illetve osztályba tartoztak - vagyis ezek összevonása sem lehetséges ideiglenes jelleggel. A hivatalos indok itt is a járvány terjedése elleni védekezés. Ez az indoklás elég erősre sikeredett, elöljáróban leszögezi ugyanis, hogy 

Majd azzal folytatják, hogy a kormány 2010-ben elsőként a tanárok bérét emelte meg, béremelés tekintetében most az egészségügyi dolgozók, ápolók, orvosok, és a szociális szféra dolgozói vannak soron, vita a további pedagógus béremelés időzítéséről van. Emlékeztetnek arra is, hogy a legutóbbi sztrájk - a bíróság által kimondottan is - jogellenes volt. „A gyermekek érdekében, a járványügyi előírások érvényesítéséért, valamint az iskola és a szülők közötti terhek arányos megosztása érdekében szükséges egy újabb jogellenes sztrájk megelőzése és a még elégséges szolgáltatás feltételeinek egyértelmű, jogszabályi meghatározása.”

Ehhez képest a PDSZ szerint az intézkedésnek valójában semmi köze a pandémiához, hiszen az iskolákban sztrájk nélkül is folyamatosan együtt vannak a tanulók más csoportbeliekkel reggeli és délutáni ügyelet során, nem beszélve a rengeteg csoportösszevonásról. Arra is felhívták a gyerekek oktatásáért hirtelen aggódni kezdő döntéshozók figyelmét, hogy a járványhelyzet alatt egyébként is sok óra elmarad, még olyanok is, amelyeket digitális munkarend elrendelésével meg lehetne tartani – csakhogy a kormány megtiltotta a digitális oktatást. A PDSZ szerint a kormány arra játszik, hogy az elégedetlenség kilépjen eddigi medréből, és a munkahelyekről az utcára vinné a problémát. Tartunk tőle, hogy ez is meglesz - olvasható állásfoglalásban.