Orbán-kormány;Budapest;beruházás;Biodóm;

2022-02-16 06:38:00

Tarlós bumerángja a biodóm: további állami részvétel nélkül nem tudják befejezni, elbontani nem lehet, de más célra sem használható

A félkész projekt könnyen bedöntheti a fővárost, ha az új kormány június végén, a szerződés lejártakor visszakéri a beruházásra adott 38 milliárdot – mondta lapunknak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Befejezni nem tudják, elbontani nem lehet, de másra sem használható a félkész biodóm. A fővárosi önkormányzatot csúnya csapdába tolta az állatkert nagyszabású beruházása. A Pannon Park eredetileg Persányi Miklós állatkert-igazgató álma volt, amelyhez részben Tarlós István akkori főpolgármester megkerülésével szerezte meg az Orbán-kormány támogatását. Kialakítására a kormány 43,73 milliárd forintot biztosított a központi költségvetésből, de Tarlósék már 2019-es májusában tudták, hogy ez a pénz nem lesz elég. Az önkormányzati választások után Fürjes Balázs államtitkár már 62,8 milliárdról beszélt.

A különleges membránfólia borítású építményre eddig 38 milliárdot költöttek. Az állami támogatási keretből 40,8 milliárdot hívtak le, de 2,8 milliárdot még nem használtak fel, így csaknem 6 milliárd megmaradt – válaszolta a Népszava kérdésére Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Ennyi pénzből azonban nem lehet befejezni a beruházást. A főváros által felkért átvilágító cég, az Enviroduna 2020-es jelentése szerint a befejezéshez legkevesebb 16,4 milliárd forintra lenne szükség, de azóta jócskán elszálltak az építőanyag árak és a szakipari munkabérek. Az elmaradt tervezési munkák pótlása, a szükséges újratervezések, és a jogi eljárások várható elhúzódása miatt már akkor 2024-es befejezéssel számoltak, de ehhez tavaly ki kellett volna írni a közbeszerzéseket. Csakhogy a kormány hiába jelentette be sok más mellett ennek a projektnek az átvételét is, a biodóm a főváros nyakán maradt. S ez egyre súlyosabb teher. Csak a fenntartás tavaly 630 millió forintjába került a fővárosnak – mondja Kiss Ambrus.

Az építményhez a kivitelező Market levonulása, a 2020. augusztus végi műszaki átadás óta hozzá se nyúltak. Itt lenne az ideje a szükséges üzempróbák elvégzésének is, hiszen ezek határidőn belüli (beépítéstől számított két év) pótlása nélkül elvész a kivitelezői, illetve a különféle gépészeti berendezésekre adott garancia – mondta a tavaly őszi sajtóbejáráson Szabó Roland, az Állatkert operatív igazgatója. Kiss Ambrus 36 hónapos garanciáról tud, de ez is vészesen ketyeg. Éppen ezért akarta a projektet a főváros az alatta lévő telekkel együtt tavaly ősszel átadni kormánynak. A biodóm területét telekkönyvileg leválasztották volna az állatkertről. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes akkor a Népszava kérdésére azt is elmondta, hogy ez nem jelenti az üzemeltetés, pláne nem az egész állatkert átadását. S mivel két állatkert egymás mellett mégsem lehet, a főváros szeretné a két létesítményt a későbbiekben együtt működtetni. Luxus egy ilyen beruházást félkészen hagyni, de a fővárosnak nincs pénze a befejezésre – tette hozzá a politikus.

Az önkormányzat forrásai azóta sem bővültek, így továbbra is az átadás a cél, de a kormány még csak nem is válaszolt a javaslatunkra – mondta most Kiss Ambrus, aki szerint a fővárosnak gyakorlatilag semmiféle mozgástere nincs az ügyben. Befejezni nincs miből, másra használni nem lehet, hiszen erre a funkcióra építették. De még ha lehetne, akkor sem dönthet erről a főváros, hiszen köti az Orbán-kormánnyal kötött támogatási szerződés, amelyben a Tarlós vezette főváros háromosztatú biodóm felépítését vállalta. (Éppen ezért elbontani sem lehet.) Ez eddig nem teljesült. A kontraktus tavaly lejárt volna, de a veszélyhelyzet miatt a határidő kitolódott 2022. június végére. Ha a létesítményt addig sem sikerül befejezni, márpedig erre gyakorlatilag semmi esély sincs, akkor az új kormány jogosan követelheti vissza a támogatás összegét. Kiss Ambrus bízik az áprilisi kormányváltásban. Ha így lesz, akkor újratárgyalhatják a befejezést. Ha nem, akkor szerinte a biodóm lesz Budapest legkisebb gondja, hiszen az önkormányzat az év közepére kifut a rendelkezésre álló pénzügyi keretből – magyarázza Kiss Ambrus, aki arra sem lát esélyt, hogy a hullámvasút ígért felújítását elvégezzék és még az idén átadják a nagyközönségnek.

Az 1922-ben épült, műemléki oltalom alatt álló hullámvasutat 2015-ben azzal az ígérettel zárták le, hogy három év múlva újra megnyitják. Szabó Roland, az Állatkert operatív igazgatója tavaly azt mondta a Népszavának, hogy a felújítási tervek készen vannak, ha megkapják az állami támogatásból megmaradt 6 milliárdot, elvégzik a felújítást. A városvezetés szerint azonban nem költhetik erre a pénzt.