luxus;Fidesz frakció;

2022-02-19 06:30:00

Puritánia

Balatonfüredre úgy megy a NER, mintha haza menne. Övék a hotel, a tó, a tópart, a balatoni idegenforgalom, meg az annak fejlesztésére az utóbbi időben kifizetett támogatások nagy része is. Ehhez képest a Fidesz frakcióülése sokkal jobban emlékeztetett arra, ahogyan az egyszerű ember az XXI. században az idegen hódítókat elképzeli, mint egy tizenkettedik éve kormányzó, hangsúlyozottan puritán (a szóra még visszatérünk) párt parlamenti frakciójának hivatalos összejövetelére.

Egyfelől a külsőségek: a Monte Carlo-i Grand Casino előtt nincs az az autófelhozatal, ami Füreden felvonult. Rákay Philip mondjuk nem frakciótag, így aztán nem is világos, hogy mi az ördögöt keresett egy zárt frakcióülésen, de mégiscsak egy nagyjából 20-30 milliós, a hivatásos influenszer eddig sem szerény autóparkjából is felfelé kilógó Mercedest villantott. 

Arra persze azért vigyáztak, nehogy indokolatlanul sok adófizetőben merüljön föl a kérdés, valóban ilyen jól fizet-e az ország önzetlen szolgálata – a kíváncsi szemeket a kordonokon, lepleken és paravánokon túl egy kisebb hadsereg tartotta távol az érinthetetlenektől.

Másfelől meg a tartalom. Mert miről is tanácskozott a frakció? Arról, hogy Gyurcsány a hibás? (Erről adtak ki közleményt.) Vagy azokról a törvényjavaslatokról, amelyeket az utolsó után ismerhet majd meg az ellenzék, nyilván a közügyek minél alaposabb megvitatása végett? Megér ez nekünk, adófizetőknek annyit, amennyibe a szaturnália került?

Hogy is mondta a magángépes-helikopteres Szijjártó 2006-ban? „Az embereknek elegük van a luxuskormányzásból. A Fidesz szerint az emberek számára fontos döntéseket hozó, a puritán elveket szem előtt tartó plebejuskormányzásra van szükség. Limuzinszocialisták helyett felelős döntéshozók kellenek a parlamentbe és a kormányba is.”