szélsőjobb;Románia;Brüsszel;Orbán Viktor;konferencia;jogállamisági mechanizmus;

2022-02-20 21:22:00

Orbán a román újfasiszták mintaképe

Kétnapos, némileg titokzatos nemzetközi konferenciát szervezett a román fővárosban a Szövetség a Románok Egységéért (AUR) nevű újfasiszta párt.

Az első európai fórum a nemzeti alkotmányok elsőbbségéről a brüsszeli bürokráciával szemben című kétnapos rendezvényen a román szélsőjobb beharangozója szerint a tárgyalások középpontjában a „konzervatív értékek az Európai Unióban” témakör állt, de terítékre került az Európai Bíróság döntése is, amelyben elutasította a magyar és a lengyel kormánynak keresetét a jogállamisági mechanizmusról szóló jogszabály megsemmisítésére irányuló keresetét.

Nem tudni, kik voltak a konferencia résztvevői, mert a szervezők és a román híradások egyaránt csak annyit közöltek, hogy 22 európai ország parlamenti képviselői, európai parlamenti képviselők és szakértők voltak jelen, az viszont kiderült, hogy a vélhetően kivétel nélkül újfasiszta, szélsőjobbos politikusok a magyar és a lengyel kormány pártján állnak az Európai Unió intézményeivel folytatott jogállamisági vitában, s munkacsoportot hívnak össze az Európai Bíróság döntése kapcsán.

Az eseményen elfogadott „Bukaresti Nyilatkozat" ugyan leszögezi a résztvevők elkötelezettségét „a jövőbe tekintő közös Európa iránt, amelyben az alapvető emberi jogok és szabadságok a legfőbb értékek, a nemzeti szuverenitás, a valódi demokrácia és a szociális piacgazdaság pedig a társadalom szabad és fenntartható fejlődésének biztosítékai”, ugyanakkor azt is ígérik, hogy határozottan szembeszállnak „az európai bürokráciával és a hamis politikai elittel, akik elvesztették a kapcsolatot az emberekkel”.

A bukaresti parlamentbe 2020 decemberében meglepetésre 9 százalékkal bekerült szélsőjobb párt, az AUR ma már Románia legerősebb politikai alakulata. Botrányos vírustagadó és oltásellenes performanszaival hónapról-hónapra növelni tudja támogatottságát, amely a legutóbbi mérések szerint már 20 százalékos. Vezetője, a román fociszurkolók keménymagja élén és az úzvölgyi katonatemetőben ünneplő magyarok elleni támadásban feltűnt George Simion már többször nyilvánosan dicsérte a budapesti kormányt és személy szerint Orbán Viktort, akinek politikáját példának tekinti. Simion elkeseredetten keresi a szövetségeseket a nemzetközi porondon, s pártját megpróbálja felhelyezni az európai palettára. Legutóbb az európai szélsőjobb pártok madridi találkozójára lógott be hívatlanul, majd megtévesztő fotókat posztolt, mintha résztvevő lett volna. Simion és az AUR még a házigazda, a neonáci eszméktől ugyancsak nem idegenkedő Santiago Abascal vezette VOX-nak is sok volt, kitessékelték a rendezvényről. A fiatal román szélsőjobbos politikus vélhetően nem vette fel a kapcsolatot Orbán Viktorral sem, bár a madridi találkozó előtt a közösségi médiában azt ígérte, hogy tárgyalni fog a magyar miniszterelnökkel is.

Csodálata és szolidaritása ezzel együtt nem csökkent a Brüsszellel szembemenő Orbán iránt, amint azt a mostani Bukaresti Nyilatkozat is mutatja. Simion belpolitikájában is követné a kisebb pártok bekebelezésében hatékonynak bizonyult Orbánt, ám egyelőre csak saját pártját sikerült a szakadás szélére sodornia. Meghirdette a romániai konzervatív pólus létrehozásának szükségességét, a nagyobb pártok viszont elzárkóznak az együttműködéstől. A parlamenten kívülre szorult formációk körében még sikerrel járhat az ifjú, nagyratörő pártelnök, de csak ha sikerül kivédenie a pártszakadást, ami most belátható közelségbe került. Simion ugyanis  megkörnyékezett több parlamenten kívüli pártot, többek között Orbán Viktor korábbi román barátja, Traian Basescu volt államfő alakulatát is, fúziót ígért és azt, hogy parlamenti frakcióhoz juttatja őket. Simion obskurus – EU-ellenes, oltásellenes, orosz háttérfinanszírozás gyanújától sem mentes – pártocskákkal szövetkezve építgeti a jövőt, miközben Claudiu Tarziu, az AUR másik társelnöke az alakulat középre pozicionálására törekszik.