üzemanyag;gázolaj;benzinár;üzemanyagár;gázolajár;árstop;

2022-02-22 14:14:00

Kezdődik: a Shell korlátozza a kiadható üzemanyag mennyiségét

A multi tíz magyarországi töltőállomásán 50 ezer forintban – mintegy száz literben – korlátozza az egyszerre kiadható üzemanyag mennyiségét. Pedig Gulyás Gergely ezt múlt hét szerdán még mintha tilosnak nevezte volna.

A Shell tíz magyarországi töltőállomásán február 22-től ügyletenként legfeljebb bruttó 50 ezer forintnyi, vagyis körülbelül száz liter üzemanyag vásárolható - közölte a cég. Az érintett egységek nagy teherforgalmat bonyolító útvonalak mentén helyezkednek el. A cég a kútoszlop által kiadható egyszeri mennyiséget szabályozta: a napon belüli vásárlások száma továbbra sem kötött. Az intézkedés visszavonásig érvényes. Az ellátás biztonságos fenntartásával magyarázott lépést a kiugróan növekvő igényekkel indokolják.

A191 tagú magyarországi Shell-hálózaton már januárban erős forgalomnövekedést tapasztaltak az előző év hasonló időszakához képest . Februárra szintén további emelkedésre számítanak. Jelentős mennyiségeket vásárolnak a teherfuvarozók. A nagy tételben tankolók ma már az eddig jellemzően lakossági használatú állomásokra is betérnek. Szintén megugrott a külföldi személy- és teherautós vevők száma.

A Shell Hungary Zrt. célja a folyamatos üzemanyag-ellátás biztosítása. A vállalat minden ügyfele gyors és kényelmes kiszolgálására törekszik. Az üzemanyagutánpótlást csúcsra járatják. További műszakokat beiktatva bővítették a kiszállítási időt, teljes szakszemélyzetüket és járműparkjukat erre összpontosítva.

Bár az olajcég közleménye külön nem említi, szakértők szerint a faramuci piaci helyzet az Orbán-kormány által novemberben bevezetett, majd február közepén további negyed évvel meghosszabbított, literenként 480 forintos üzemanyagár-korlátnak tudható be.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egyébként a múlt szerdai kormányinfón határozottan elvetette a kis kutakon már akkor bevezetett mennyiségi szigorításokat. Szerinte a vonatkozó rendelet egyértelműen előírja a kiadható mennyiség korlátozás-mentességét. Meglátása szerint a szabály csak a 10 literen felüli kannás vásárlást tiltja. Hozzátette: a kocsik teletankolását biztosítani kell, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szigorúan ellenőriz. Bár a miniszter által hivatkozott pontokat iparági szakértők máig nem lelik, a vezető fideszes politikus szavai aligha hagyhatók figyelmen kívül.