Orbán-kormány;Magyarország;iskola;tanár;polgári engedetlenség;

2022-02-25 17:22:00

Több mint száz iskola háromezer tanára tagadta meg a munkavégzést az elmúlt napokban

A kormány megpróbálta elhallgattatni őket, sikertelenül. Szülők, diákok, civil szervezetek is kiállnak mellettük.

Újabb iskolák és több száz tanár csatlakozott pénteken ahhoz a lassan két hete tartó polgári engedetlenségi akciósorozathoz, amelyben munkamegtagadással tiltakoznak a kormány sztrájkjogot korlátozó rendelete ellen. A Népszava összesítése szerint február 25-én legalább 27 iskola több mint 500 pedagógusa tagadta meg a munkavégzést néhány órára vagy egész napra. A polgári engedetlenségben részt vevő intézmények száma így 128-ra nőtt az első, február 14-ei megmozdulás óta, a tiltakozás radikálisabb formáját választó pedagógusok száma pedig meghaladta a háromezret.

A legtöbb intézményben azok a dolgozók is támogatásukról biztosították kollégáikat, akik a polgári engedetlenségben nem vettek részt. Emellett számos iskolákban a diákok és a szülők is szolidaritási nyilatkozatot írtak alá. A budapesti Grassalkovich Antal Általános Iskola tanára, Lopatovszkiné Kasza Éva a Népszavának elmondta, sok szülő azzal is támogatta őket, hogy pénteken nem vitték gyermekeiket iskolába: mintegy 100 diák hiányzott a 650-ből. A Sashalmi Tanoda Általános Iskolában a tantestület 90 százaléka, 40 fő szüntette be a munkát pénteken - tudtuk meg az iskola egyik pedagógusától, Takácsné Szabó Zsuzsától. Ezt szülői segítség nélkül nehezen lehetett volna megoldani: az intézményben végül négy felsős és öt-hat alsós diák tartózkodott, a felügyeletüket biztosították.

A tiszaújvárosi Eötvös József Gimnáziumban 33-an vettek részt a polgári engedetlenségben, igaz, itt már csütörtökön is akcióztak utcai feliratokkal. Kiss Zoltán, az iskola egyik “engedetlen” tanára egy abszurd esetről is beszámolt lapunknak: az iskolavezetés felsőbb utasításra egy nyilatkozatot akart aláíratni velük az akcióban való részvételről. Aki ezt nem tette meg, annak egy másik nyilatkozatot kellett volna aláírnia arról, hogy nem akar nyilatkozni. Végül egyik dokumentumot sem írták alá. A budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium 21 tanára rendhagyó módon, fekete ruhában, szájukat fekete ragasztószalaggal betapasztva fejezte ki tiltakozását az ellen, hogy a kormány a sztrájkjog korlátozásával próbálja elhallgattatni a pedagógusokat.

Támogatja a tanárok tiltakozását 19 civil szervezet is: a Civilizáció Koalíció nyilatkozatát olyan szervezetek írták alá, mint az Amnesty International Magyarország, a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért vagy a Transparency International Magyarország. “Saját eszközeinkkel mi is mindent megteszünk, hogy Magyarország olyan hely legyen, ahol jó tanulni és tanítani, és ahol a társadalom felelős és aktív tagjának lenni nem hátrány, hanem erény” - írták.

A kormány a járványhelyzetre hivatkozva tiltotta meg, hogy a tanárok valódi sztrájkot szervezhessenek: csak úgy élhetnének sztrájkjogukkal, ha közben tanítanak is. A pedagógus szakszervezetek szerint ez alaptörvényellenes, ezért Alkotmánybírósághoz fordultak, március 16-ára pedig határozatlan idejű sztrájkot hirdettek.

Polgári engedetlenségben részt vevő iskolák február 25-én

    1. Pécsi Tudományegyetem 1. számú Gyakorló Általános Iskola, Pécs, 15 fő

    2. Eötvös József Gimnázium, Tiszaújváros, 33 fő

    3. Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola, Budapest, 16 fő

    4. Pestújhelyi Általános Iskola, Budapest, 17 fő

    5. Bródy Imre Gimnázium, Ajka, 2 fő

    6. Kossuth Lajos Gimnázium, Budapest, 11 fő

    7. Veres Péter Gimnázium, Békásmegyer, 20 fő

    8. Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr, 30 fő

    9. Nádorváros Ének-Zenei Általános Iskola, Győr, 11 fő

    10. Vörösmarty Mihály Gimnázium, Érd, 18 fő

    11. Erkel Ferenc Általános Iskola, Gödöllő, 14 fő

    12. Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium, Budapest, 37 fő

    13. Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged, 31 fő

    14. Óbudai Nagy László Általános Iskola, Budapest, 16 fő

    15. Kispesti Pannónia Általános Iskola, Budapest, 9 fő

    16. Dr. Mező Ferenc Általános Iskola, Budapest, 24 fő

    17. Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, Budapest, 21 fő

    18. Kanizsai Dorottya Gimnázium, Szombathely, 14 fő

    19. Sashalmi Tanoda, Budapest, 40 fő

    20. Grassalkovich Antal Általános Iskola, Budapest, 20 fő

    21. Bókay Árpád Általános Iskola, Budapest, 15 fő

    22. Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Budapest, 19 fő

    23. Zuglói Játékszín Óvoda, Budapest, 10 fő

    24. Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Budapest, 25 fő

    25. Halmi Telepi Általános Iskola, Vecsés, 15 fő

    26. Jókai Mór Általános Iskola, Budapest, 31 fő

    27. Ady Endre Gimnázium, Ráckeve, 19 fő