Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa;állami média;orosz propagandatevékenység;

2022-03-01 17:28:00

A „közmédia” kritizálása alkalmas lehet a közvélemény hangulatának felkorbácsolására - véli a Médiatanács

A jelek szerint semmi gond nincsen azzal, hogy az állami média a Kreml háborús propagandáját harsogja közpénzből - csak azzal, ha valaki ezt szóvá merészeli tenni. 

Az elmúlt napokban politikai szereplők irányából súlyos kritika érte a „közszolgálati” médiát és a média más szereplőit. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa álláspontja szerint ezek a megnyilvánulások alkalmasak lehetnek a közvélemény megtévesztésére és a közhangulat indokolatlan felkorbácsolására. Felhívjuk a politikai élet szereplőinek figyelmét arra, hogy a választási kampány hevében is fontos a józan hangvétel megőrzése, a szabad, sokszínű, és kiegyensúlyozott tájékoztatás befolyásmentes fenntartása - olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság (NMHH) Médiatanácsának keddi állásfoglalásában

Mint írják, az elmúlt napokban az orosz-ukrán háború kitörését követően a magyarországi nyilvánosság és média is korábban ismeretlen helyzettel szembesült. A szomszédunkban zajló tragikus események ráadásul egybeesnek a magyarországi országgyűlési választási kampánnyal. A médiának és különösen a közszolgálati médiának ilyen időkben kiemelt felelőssége van a megfelelő tájékoztatásban. A kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatás ebben az időszakban kiemelt jelentőségű minden médium, szakértő, politikai és közéleti szereplő részéről. A hatóság minden esetben az alkotmányos garanciák és a médiatörvény alapján jár el, a hozzá érkezett, a kiegyensúlyozatlanságra hivatkozó bejelentéseket a Médiatanács ki fogja vizsgálni, és megalapozott döntéseket fog hozni - hangoztatják.

„A Médiatanács ezen túlmenően célvizsgálatot indít, amely bemutatja az országos elérésű, hírműsorokat szolgáltató televíziós csatornáknak a háborús helyzettel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét” - zárul a közlemény.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy Polyák Gábor médiajogász a testület elnökéhez, Koltay Andráshoz fordult azért, hogy az oroszpárti háborús propaganda terjesztése miatt hívja vissza az állami média vezetőjét, a hírhamisító Papp Dánielt. A szakember időközben egy petíciót is indított elmozdítására, melyet ide kattintva lehet aláírni.