oktatás;pedagógus szakszervezetek;tanársztrájk;

2022-03-09 08:00:00

A kormány térfelén pattog a labda: ha nem lesz politikai akarat egy írásos megállapodás megkötésére, a tanárok mindenképp elkezdik a sztrájkot

Ha a kabinet nem vonja vissza a rendeletet, megtalálták a módját, hogyan szervezhetnek jogszerű, az előírásoknak megfelelő, de mégis érezhető munkabeszüntetést.

Ha az Orbán-kormány írásban is vállalja, hogy a magyar uniós költségvetésből belátható időn belül megkapják a hazai pedagógusok a Gulyás Gergely miniszter által korábban említett béremelést, a március 16-ától tervezett határozatlan idejű sztrájk felfüggesztésre kerülhet - fogalmazott a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. 

Totyik Tamás elmondta, ez a bérfejlesztés ütemezésétől is függ. A kormány 2023-tól ígért nagyobb béremelést - 30 százalékot uniós pénzből, ami nemzeti forrásokkal is kiegészül -, de a PSZ alelnöke szerint már idén szeptembertől szükség lenne bérrendezésre, különös tekintettel a pályakezdő pedagógusokra, akiknek a fizetése messze elmarad a diplomás átlagkeresettől is.

- Most a kormány térfelén pattog a labda – fogalmazott Totyik Tamás. Elmondta azt is, ha nem lesz politikai akarat egy írásos megállapodás megkötésére, jövő héten mindenképp elkezdik a sztrájkot. A másik tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hétfőn a kormány sztrájkrendeletének visszavonását is követelte. A rendelet alapján - amit a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva adott ki a kormány - a pedagógusok csak úgy sztrájkolhatnak, ha közben a tanórák 50 százalékát, érettségiző osztályokban a vizsgatantárgyak óráinak 100 százalékát megtartják. Ám miután a járványügyi előírásokat szinte mindenütt feloldották, a PDSZ szerint a közoktatási intézményekben sem indokolt a járványhelyzetre való hivatkozás.

Totyik Tamás hozzátette: ha a kormány nem vonja vissza a rendeletet, megtalálták a módját, hogyan szervezhetnek jogszerű, az előírásoknak megfelelő, de mégis érezhető munkabeszüntetést. A PDSZ már hétfő este közzétette, hogyan képzelik el a sztrájkot, betartva a kormányrendeletben leírtakat. Mivel a rendelet arra nem téri ki, a tanórák felét és az érettségi tárgyak teljes óraszámát mikor kell teljesíteni, a sztrájk első három napján egyetlen órát sem adnának le, a következő héten viszont - szintén sztrájknapokon- minden órát megtartanának, így az előzőleg elmaradt 50 százalékot is. Ezzel a "trükkel" a sztrájk első három napja valódi munkabeszüntetést jelenthetne.