Ukrajna;háború;élelmiszerár;Nitrogénművek Zrt.;műtrágya;Bige László;

2022-03-09 18:32:00

Leállnak a műtrágyagyártók, élelmiszerválság közeleg

Átmenetileg leállítja ammóniatermelését a Nitrogénművek Zrt.: a Bige László vezette műtrágyagyártó cég ezt az ukrajnai háború által teremtett rendkívüli gazdasági helyzettel, és a földgázárak duplázódásával indokolta. 

A cég honlapján szerdán megjelent közlemény szerint emellett „a mezőgazdaság működésének piaci alapjait is beláthatatlan módon befolyásoló kormányzati döntések” – például a gabona export korlátozása - is tovább növelik működési kockázataikat. Azt is közölték: a Nitrogénművek folyamatosan monitorozza a helyzetet, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy újraindíthassa termelését, és csökkentse a régió műtrágyaimport-függőségét, de a magas energiaigényű ammóniatermelés leállítása jelen piaci környezetben elkerülhetetlen volt.

Mindez meglehetősen rossz hír a mezőgazdasági termelőknek, és nem csak Magyarországon, hiszen a Nitrogénművek a közép-európai régió egyik vezető, nitrogénalapú műtrágyagyártója és mezőgazdasági alapanyag forgalmazója, több, mint 15 országban van jelen. Az ammónia pedig a nitrogénalapú műtrágya egyik fontos összetevője.

A különféle műtrágyák viszont már így is csaknem háromszorosára drágultak az elmúlt évben a földgáz árának drasztikus emelkedése miatt. A műtrágyagyártók ezért sorra csökkentették, állították le termelésüket, komoly ellátási problémákat okozva ezzel a mezőgazdaságnak. Ezt a helyzetet súlyosbította tovább az orosz-ukrán háború, hiszen mindkét ország jelentős szereplőnek számít a műtrágyagyártásban.

Mindez jelentősen növekvő költségeket, illetve alacsonyabb terméshozamokat jelent a gazdálkodók számára, a termények és ezzel az élelmiszerek így tovább drágulnak majd. 

Svein Tore Holsether, a világ második legnagyobb műtrágyagyártó cége, a Yara International vezetője a napokban arról beszélt a BBC-nek, hogy műtrágyák nélkül a terméshozam a felére csökkenne. Számára ezért nem az a kérdés, lesz-e globális élelmiszerválság, hanem az, hogy mekkora lesz. A Reuters szerint a cég ezután szerdán - szintén a drasztikus gázáremelkedésre hivatkozva - bejelentette: csökkenti ammónia- és karbamidtermelését Olaszországban és Franciaországban. A Yara európai ammónia- és karbamidgyártása a hét végére várhatóan a kapacitás mintegy 45 százalékán fog működni.