Ukrajna;pedagógus;menekültek;munkabér;tanársztrájk;

Tanársztrájk: Bérüket adnák a menekültekért

A pedagógusok sztrájkja alatt levont munkabéreket használják jótékony célokra, fordítsák azt az Ukrajnából menekülni kényszerülő családok támogatására, gyermekeik taníttatására - ezzel a kéréssel fordult a kormányhoz a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). 

Az érdekképviseletek március 16-ától hirdettek határozatlan idejű sztrájkot, szerintük a munkabeszüntetés idején “megtakarított” béreket olyan szervezetek, önkormányzatok számlájára kellene átutalni, akik részt vesznek az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülők ellátásában. Ugyanerre kérték az egyházi, alapítványi és önkormányzati fenntartású intézmények fenntartóit is.

Érdeklődtünk az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, megvalósíthatónak látják-e a szakszervezetek kérését, de cikkünk írásáig nem kaptunk választ. Szerettük volna megtudni azt is, miután hétfőtől a járványügyi előírásokat - az egészségügyi és szociális területen kívül – feloldották, várható-e, hogy a kormány visszavonja a február 11-én kiadott sztrájkrendeletét, amelyben a járványhelyzetre hivatkozva szabták meg, a pedagógusok hogyan sztrájkolhatnak (például a tanórák egy részét meg kell tartani, osztályokat nem lehet összevonni). Választ erre a kérdésünkre sem kaptunk; úgy tűnik, a kormány továbbra is úgy gondolja, a koronavírus csak a tanársztrájk idején veszélyezteti az iskolai közösségeket.

A kormányzat egyébként nemcsak a sztrájkoló tanárok bérét spórolja meg: mint arra a Szülői Hang Közösség rávilágított, 

2014 és 2021 között több mint 1600 milliárd forint költségvetési forrást vontak el a pedagógusoktól azzal, hogy bérük számítási alapját befagyasztották a 2014-es minimálbér szintjén. 

Ez pedagógusonként több mint 9 millió forint elvonást jelent. A szakszervezetek egyik követelése éppen az, hogy a béreket, biztosítva azok értékállóságát, ismét a mindenkori minimálbér szerint számítsák, de a kormány még ezt sem akarja teljesíteni - annak ellenére sem, hogy korábban megígérték.

CsapásokTöbb olyan pedagógusnak, akik az elmúlt hetekben polgári engedetlenséggel tiltakoztak a tanárokat sztrájk idején is munkára kényszerítő kormányrendelet ellen, azzal kellett szembesülniük, hogy nemcsak elmaradt tanóráikra, hanem egész napra levonták a munkabérüket, valamint a társadalombiztosításukat is szüneteltették. A PDSZ országos választmányának tagja, Nagy Erzsébet lapunknak azt mondta, több ilyen visszajelzést kaptak, ez az intézkedés azonban “totálisan jogellenes”, mert akik néhány órában polgári engedetlenségben vettek részt, nem egész napra tagadták meg a munkát - különösen, hogy a tanárok kötött munkaidejébe nemcsak a tanórák megtartása, hanem az adminisztráció, a másnapi felkészülés, a tanulói munkák ellenőrzése, értékelése is beletartozik. A PDSZ felszólította az érintett tankerületi központokat, rendezzék ezt a helyzetet, ha ez nem történik meg, bírósághoz fordulnak.