ellenzék;Karácsony Gergely;népszavazás;Nemzeti Választási Bizottság;

2022-03-09 18:05:00

Sokáig számolta az NVB, de érvényesek az ellenzéki népszavazási aláírások

A Diákváros és az álláskeresési járadék ügyében referendumot kezdeményező Karácsony Gergely időhúzást emleget, de szerinte április 3-án lesz az igazi népszavazás.

A Fudan egyetem, valamint az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazáshoz is összegyűlt a legalább kétszázezer érvényes aláírás – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán. A népszavazási kezdeményezéseket Karácsony Gergely főpolgármester nyújtotta be, magánszemélyként. 

A két kérdés így szól:

A politikus tavaly júniusban nyújtotta be a kérdéseket, amelyeket az NVB augusztus 30-án hitelesített. A Kúria helybenhagyó döntése után, december 16. és január 21. között gyűjtötte a kezdeményező a támogató aláírásokat, majd január 21-én adta le az összegyűjtött íveket. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) még aznap megkezdte az ívek ellenőrzését, amelyre 60 napja volt.

A választási iroda által a bizottságnak adott tájékoztatás szerint a Fudan-ügyben Karácsony Gergely 50 589 ívet adott le, az NVI ezekről 218 761 aláírást ellenőrzött, és ebből 200 526 volt érvényes. Az álláskeresési járadék ügyében 50 587 ívet adott le a szervező, az NVI ezekről 218 617 aláírást ellenőrzött és 200 555-öt talált érvényesnek. Az NVI-nek nem kellett az összes leadott aláírást ellenőriznie; az aláírások tételes ellenőrzését addig kellett folytatnia, amíg bizonyossá nem vált, hogy az érvényes aláírások száma elérte a kétszázezret.

Nagy Attila, az NVI elnöke az ülésen elmondta: 40 munkatárs végezte az ívek feldolgozását, ellenőrizte az íveket és tételesen a rajtuk szereplő aláírások érvényességét. Az NVB határozatban állapította meg:


A bizottság ülésén megállapították az ellenőrzések eredményét, a határozatok ellen öt napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani. A határozat jogerőre emelkedését követő munkanapon az NVB elnöke tájékoztatja az ellenőrzés eredményéről az Országgyűlés elnökét. Az alaptörvény szerint legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendel el, az érvényes és eredményes népszavazáson meghozott döntés az Országgyűlésre kötelező. Azonban amint erről a Népszava is beszámolt, a népszavazást legkorábban nyáron lehetne tartani, de akár őszig is „elhúzható”.

Minderről, az összességében 470 ezer aláírás megszámolásáról maga a kezdeményező, Karácsony Gergely Facebook-oldalán úgy fogalmazott: „Több ideig számolták, mint amennyi idő alatt mi összegyűjtöttük. Bár jogszabályi lehetőségük megvolt rá, nehéz ezt nem időhúzásként látni. Megpróbálták ellehetetleníteni több százezer magyar ember akaratát, aki aláírásával támogatta közös ügyeinket”. Leszögezte: